IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 18°
Свят
14:20 | 17 април 2022
Обновен: 03:12 | 23 март 2024

Над 6800 чуждестранни наемници се бият за Украйна

Повечето са дошли от Полша

По материала работи: Ставри Таргов
Над 6800 чуждестранни наемници се бият за Украйна

Над 6800 чуждестранни наемници от 63 държави са били вербувани от Киев от началото на специалната операция, каза пред репортери в неделя руският военен говорител Игор Конашенков, цитиран от ТАСС. Според него повечето наемници са дошли от Полша – 1717 души.

"Около 1500 наемници са пристигнали от САЩ, Канада и Румъния. От Обединеното кралство и Грузия до 300 души от всяка. 193 души пристигнаха от контролираните от Турция райони на Сирийската арабска република", добави той.

Руската армия е унищожила до момента 1035 чуждестранни наемници и в момента броят им възлиза на 4877 души. „Още 912 наемници отказаха да участват във военни действия и избягаха от страната“, каза Конашенков.

Той припомни, че чуждестранните наемници нямат статут на бойци по международното хуманитарно право.

"Те дойдоха в Украйна, за да печелят, като убиват славяни. Затова най-хубавото, което ги очаква, е наказателна отговорност и дълги години затвор", каза Конашенков, цитиран от БГНЕС.

Около 400 чуждестранни наемници, повечето от тях от Европа и Канада, са обкръжени с украинска групировка в завода "Азовстал" в Мариупол. Повечето от тях са граждани на европейски държави, както и на Канада, каза Конашенков. По-рано военното ведомство съобщи, че радиовръзката между екстремистите в Мариупол е била на шест чужди езика. „В случай на по-нататъшна съпротива всички те ще бъдат унищожени“, подчерта генералът, цитират от Bgonair.bg.

Коментари

Новини Варна