IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 14°
Свят
10:30 | 21 април 2022
Обновен: 10:13 | 18 април 2024

Руски олигарх скочи на Путин и призова Запада: Спрете това клане!

Бизнесменът Олег Тинков е един от най-известните руски предприемачи

По материала работи: Ставри Таргов
Руски олигарх скочи на Путин и призова Запада: Спрете това клане!

"Не виждам нито едно предимство на тази откачена война! Невинни хора и войници умират. Събуждайки се с махмурлук, генералите осъзнаха, че имат ужасна армия. Как да бъде армията добра, когато всичко в държавата е скапано и затънало в подлизурство и сервилност?".

Тези думи написа на руският олигарх Олег Тинков, след което публикува и обръщение на английски език: "Мили обединен Запад, моля дайте изход на Путин от униженията си и спрете това клане. Моля, бъдете по-рационални и хуманни".

Бизнесменът Олег Тинков е един от най-известните руски предприемачи и основател на световната онлайн банка Тинкофф и собственик на велоклуба "Тинкофф-Саксо", но и един от най-високопоставените руснаци, които са си позволили публично да осъдят действията на президента Владимир Путин.

Михаил Фридман и Олег Дерипаска - едни от най-важните руски олигарси, вече поотделно призоваха за мир, но не си позволиха да отправят критики. По-рано милиардерът Фридман каза, че правенето на подобни коментари може да постави в риск него, колегите и персонала му.

Въпреки това Тинков заяви, че "90% от хората в страната му са против войната, а останалите 10 са идиоти".

Правителството на Великобритания санкционира Тинков заедно с много други руснаци заради близките им връзки с Кремъл. Малко от тях са си позволили да проговорят и да се изкажат срещу инвазията на страната си в Украйна.

Преди Русия да навлезе в Украйна в края на февруари, състоянието на бизнесмена бе оценявано на над 4,4 млрд. долара. Той обаче изгуби статуса си на милиардер заради военните действия, тъй като стойността на дяловете на банката му спаднаха значително, пише 24 часа.

Коментари

Новини Варна