IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 17°
Свят
09:30 | 23 април 2022
Обновен: 04:08 | 28 март 2024

Медведев: Европа няма да издържи без руски газ и седмица

Песков обяви, че няма промяна графика за плащане на газа в рубли

По материала работи: Слав Велев
Медведев: Европа няма да издържи без руски газ и седмица

Дмитрий Медведев, заместник-председател на Съвета за сигурност на Руската федерация, реагира с ирония на съобщенията за съгласието на Европейската комисия европейските страни да плащат за руския газ в рубли.

"Европейската комисия разреши плащането на газ в рубли и смята, че указът на президента на Русия все още може да се прилага от европейския бизнес. Оценяваме последователността и почтеността на нашите европейски партньори", написа Медведев в канала си в Telegram и постави емотикони.

Той обърна внимание на факта, че "според последните данни на МВФ Европа ще може да се справи" без руски газ за не повече от шест месеца.

„Но сериозно, те няма да издържат и седмица“, подчерта заместник-председателят на Съвета за сигурност на Руската федерация.

По-рано беше съобщено, че според изчисленията на Международния валутен фонд европейските страни ще могат да живеят без руски природен газ само шест месеца без сериозни проблеми, след което ще започнат значителни икономически проблеми.

Както Ройтерс съобщи в петък, Европейската комисия изпрати писмо до страните от ЕС, в което обяснява, че компаниите от ЕС, при спазване на редица условия, ще могат да плащат за руски газ в рубли, без да нарушават санкциите, наложени срещу Москва. Агенцията уточнява, че една от възможните схеми за плащане включва откриване на сметки в долари или евро в руска банка, на която европейската компания получател на газ кредитира валутата, конвертира я в рубли и извършва плащане. Тази схема елиминира възможността западните страни да блокират плащанията за руски газ.

Няма промяна представения от Русия график за плащане в рубли за доставките на газ, заяви говорителят на Кремъл Дмитрий Песков, цитиран от Ройтерс.

Изявлението му идва в отговор на решението на Лондон да удължи лиценза на "Газпромбанк" за приемане на разплащания до края на май.

По думите на Песков всички дати са посочени ясно в президентския указ от края на март и всички плащания трябва да бъдат извършвани според него.

В понеделник Песков заяви, че "неприятелските" държави все още имат време, за да преминат към разплащания в рубли за получавания газ.

Коментари

Новини Варна