IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 17°
Свят
11:20 | 24 април 2022
Обновен: 05:19 | 19 април 2024

Потъналият крайцер "Москва" стана собственост на Украйна

Учени вече планират изследователска експедиция

По материала работи: Ставри Таргов
Потъналият крайцер "Москва" стана собственост на Украйна

Потъналият ракетен крайцер „Москва“ вече принадлежи на Украйна. Съгласно международните конвенции корабът става собственост на държавата, в чиито води е станал инцидентът.

Флагманът на Черноморския флот се намира само на 50 мили от украинския бряг. Учени вече планират изследователска експедиция до потъналата гордост на руския флот.

Това съобщи Сергей Воронов, директор на Централния военноморски музей на Украйна, на който официално са прехвърлени останките от военния кораб, във видео, публикувано от украинското министерство на отбраната.

„Това са изключително икономически води на Украйна и според Международната конвенция на ЮНЕСКО от 2006 г., която Киев е ратифицирал, всички следи от човешка дейност на дъното на Черно море са собственост на държавата Украйна“, каза Воронов. Според него крайцерът е обект от подводното културно наследство и е записан в регистъра по номер №2064.

На 22 април вечерта Кремъл призна след дни на мълчание, че едни член на екипажа е загинал , а 27 моряци са в неизвестност. Ракетният крайцер беше флагман на руския Черноморски флот и потъна на 14 април.

Сбогуването със загиналия на крайцера "Москва" старши мичман Иван Вахрушев се е състояло на 22 април в Севастопол, съобщи РИА Новости.

Руската версия е за пожар на кораба, вследствие на който се е взривил боеприпас. Корабът се държал на вода, но при буксирането към пристанището загубил стабилност вследствие на буря и потънал. 396 души от екипажа били спасени от кораби на Черноморския флот, намиращи се в района.

На 13 април Украйна съобщи за ракетна атака срещу „Москва“ и пожар на крайцера. Източник от Пентагона потвърди, че крайцерът е потънал, след като е бил ударен от две украински противокорабни ракети "Нептун", пише "Стандарт".

Коментари

Новини Варна