IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 12°
Свят
13:20 | 24 април 2022
Обновен: 13:14 | 19 май 2024

Турция забрани на руски самолети да летят над нейна територия

С полетите се превозват войници към Сирия

По материала работи: Ставри Таргов
Турция забрани на руски самолети да летят над нейна територия

Турция е затворила въздушното си пространство за военни и цивилни самолети, превозващи войници от Русия към Сирия, след консултации с Москва, заяви турският външен министър Мевлют Чавушоглу, цитиран от ДПА, пише БТА.

Той направи това изявление по време на полет към Уругвай. Турските власти даваха на Москва разрешение за преминаване през тяхното въздушно пространство на всеки три месеца и последният такъв срок изтече този месец, уточни Чавушоглу.

Анкара е членка на НАТО и се опитваше да действа като посредник в украинския конфликт и да поддържа близки връзки както с Украйна, така и с Русия, припомня ДПА.

Турция се опитваше да убеди президентите на двете страни Владимир Путин и Володимир Зеленски да проведат преговори на нейна територия. Според Чавушоглу Москва и Киев са се съгласили да проведат среща в Турция, ако на преговорите бъде постигнат достатъчен напредък.

Двете страни работят по проект за съвместна декларация, добави външният министър, без да уточни подробности.

Руските компании могат да правят бизнес в Турция, защото Анкара не се е присъединила към санкциите срещу Москва, заявил е още Чавушоглу, цитиран от ТАСС, пише 24 часа.

Коментари

Новини Варна