IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 14°
Свят
09:00 | 25 април 2022
Обновен: 17:27 | 30 април 2024

Макрон надви Марин льо Пен за президент на Франция

Той получи 58,55 на сто от гласовете

По материала работи: Ставри Таргов
Макрон надви Марин льо Пен за президент на Франция

Еманюел Макрон беше преизбран за президент на Франция за следващите 5 години.

Съгласно официалните резултати Макрон получава 58,55 на сто от гласовете. Съперничката му Марин Льо Пен е с 41,45 на сто от вота. Избирателната активност е около 72 на сто.

Макрон е първият преизбран френски президент след Жак Ширак преди 20 години.

"Нова ера, различна от завършилия петгодишен мандат" - това обеща Еманюел Макрон в речта си пред събраните симпатизанти край Айфеловата кула в Париж, където той се появи под звуците на Химна на Европа:

"Днес вие избрахте амбициозен и хуманен проект за независимостта на нашата страна и на Европа", каза той.

В речта си след изборната загуба Марин льо Пен обеща да продължи да се бори за френския народ, като си постави за цел парламентарните избори през юни:

"Историческият резултат тази вечер поставя нашия лагер в отлична позиция, за да се сдобием с голям брой депутати през юни. А страстта към бъдещето, която ни движи напред - нека тя е в услуга на най-красивата, на най-смислената амбиция, която - сигурна съм - споделяте с нас - Франция! Тази вечер, искам да повторя, никога няма да изоставя французите! Да живее Републиката! Да живее Франция!", каза крайнодясната претендентка, която загуби вота.

Според проучванията гласовете на французите в неделя са били рязко разделени както по възраст, така и по социално-икономически статус: Две трети от гласоподавателите от работническата класа са подкрепили Льо Пен, докато сходни дялове от мениджърите, така наречените бели якички, и пенсионерите са подкрепили Макрон, съобщава БНР.

Коментари

Новини Варна