IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 14°
Свят
09:40 | 25 април 2022
Обновен: 17:24 | 27 март 2024

САЩ връща дипломатите си в Киев

Очаква се за посланик в Украйна да бъде назначена Бриджит Бринк

По материала работи: Ставри Таргов
САЩ връща дипломатите си в Киев

Дипломатическият персонал на САЩ ще се завърне в Украйна през следващата седмица, съобщи агенция Ройтерс, позовавайки се на високопоставен служител на американската администрация.

Според данни на агенцията тези уверения са били дадени по време на разговорите с украинския президент Володимир Зеленски от държавния секретар на САЩ Антъни Блинкен и министъра на отбраната на САЩ Лойд Остин, които пристигнаха в Киев в неделя.

Според Ройтерс на 25 април президентът на САЩ Джо Байдън официално ще номинира Бриджит Бринк за посланик на САЩ в Киев. Агенция Франс Прес съобщи, че номинацията ще бъде обявена официално през следващите няколко дни.

Понастоящем Бринк ръководи дипломатическата мисия на САЩ в Словакия. Постът на посланик на САЩ в Киев е вакантен от май 2019 г., когато посланик Мари Йованович беше отзована във Вашингтон. Йованович беше назначена в Украйна през 2016 г. по времето на президента Барак Обама.

През май 2019 г. тя напусна поста си по лично настояване на тогавашния държавен глава Доналд Тръмп, който я обвини в нелоялност.

От посещението стана ясно още, че Вашингтон ще отпусне 713 млн. долара за допълнително военно финансиране на Украйна и още 15 европейски държави.

Според съобщението над 322 млн. долара от тези средства ще бъдат предоставени на Украйна, а останалите ще бъдат разпределени между страните от Централна и Източна Европа, съобщава Нова.

Коментари

Новини Варна