IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 18°
Свят
08:30 | 30 април 2022
Обновен: 22:32 | 24 март 2024

Днес е Международният ден на джаза

На тази дата през 1876 година е опожарено Панагюрище

По материала работи: Слав Велев
Днес е Международният ден на джаза

Последният ден на април е обявен за Международен ден на джаза. Датата е определена от Генералния секретар на ЮНЕСКО и от Хърби Хенкок - легендарен джазмен, посланик на организацията за междукултурен диалог. През 2012 година Международният ден на джаза е признат и от ООН.

Целта на Международния ден на джаза е да събере общности, школи, артисти, музикални историци и джаз любители от цял свят, за да отпразнуват безценното културно наследство на джаза.

Вечерта на 30 април срещу 1 май в Германия, Финландия, Нидерландия, Швеция, Естония, Литва, Латвия, Румъния и Чехия започва така наречената Валпургиева нощ – християнски празник с езически корени. Християнският празник е в чест на света Валбурга. Исторически погледнато Валпургиевата нощ обаче възниква като приемственост на обичаите по посрещането на пролетта в езичеството.

На тази дата през 1876 година е опожарено Панагюрище, като последствие от Априлското въстание, избухнало 10 дни по-рано. Ежегодно годишнината се отбелязва с редица прояви и възстановки в балканското градче, каквито обаче тази година няма да има заради извънредното положение у нас.   

Коментари

Новини Варна