IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 16°
Свят
16:40 | 2 май 2022
Обновен: 19:11 | 23 април 2024

Унгария е против ембаргото на руски нефт и газ

Откри специална сметка в Газпромбанк, за да плаща в рубли

По материала работи: Ставри Таргов
Унгария е против ембаргото на руски нефт и газ

Унгария се противопоставя на въвеждането на забрана за доставките на руски нефт и газ за Европейския съюз. Това заяви ръководителят на кабинета на министър-председателя на страната Гергели Гуияш, съобщава унгарският информационен портал Origo.hu, предава ТАСС.

„Не трябва да налагаме санкции, които с бихме навредили първо на себе си, а не на тези, които бихме искали да санкционираме“, каза той във връзка с дискусиите в ЕС за нови мерки срещу Русия, които могат да включват ограничения върху вноса на енергийни носители.

От своя страна официалният представител на унгарското правителство Золтан Ковач също обяви несъгласието си с предложенията на редица страни от ЕС за налагане на забрана за закупуване на въглеводородни суровини от Руската федерация. „Позицията на Унгария относно всяко ембарго върху петрола и газа не се е променила: ние не го подкрепяме“, отговори той в понеделник на писмен въпрос от Ройтерс.

Унгария, както повечето други страни в Източна Европа, е силно зависима от енергийните източници на Русия. Унгарската енергийна компания MVM откри специална сметка в Газпромбанк през април, за да плаща за доставки по схема за конвертиране на евро към рубли.

През септември миналата година тя сключи два дългосрочни договора с Газпром, които предвиждат доставка на общо 4,5 милиарда кубически метра гориво годишно по тръбопроводи през Сърбия и Австрия, заобикаляйки Украйна.

Споразумението е разработено за 15 години и може да бъде преразгледано 10 години след началото на изпълнението, пише "Труд".

Коментари

Новини Варна