IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 24°
Свят
12:00 | 7 май 2022
Обновен: 15:51 | 28 март 2024

Серия от смъртни случаи по върховете на "Газпром"

Горивото на спекулациите зарежда тезата, че между всички тези фатални инциденти има връзка

По материала работи: Ставри Таргов
Серия от смъртни случаи по върховете на "Газпром"

Руският гигант „Газпром“ налива гориво в резервоара на спекулациите ежедневно, но един от най-интересните поводи са серията от мистериозни смъртни случаи по неговите високи етажи.

Последната от тях е на генералния директор на курорта "Красная поляна" в Краснодарския край Андрей Круковски, който загива при падане от пътя към Ачипсинската крепост. Според руската агенция ТАСС нараняванията, които Круковски получава, са несъвместими с живота. 

Курорта "Красная поляна" е собственост на "Газпром", а Круковски го ръководи от 2019 г. В момента смъртта на 37-годишния мъж се разследва от милицията.

"Следователят извършва необходимата проверка. Предприети са мерки, насочени към установяване на всички обстоятелства около инцидента. Назначена е съдебно-медицинска експертиза. След приключване на проверката ще бъде взето процесуално решение", съобщават за ТАСС от Руския следствен комитет за Краснодарския край.

Круковски е поредният случай от мистериозно починалите известни и богати руснаци през последните месеци, които са свързани с "Газпром".

През април в жилището си в Москва е открит Владислав Аваев, бивш вицепрезидент на "Газпромбанк", както и труповете на жена му и дъщеря му. Всички са застреляни, като апартаментът е заключен отвътре, заради което местните власти смятат, че Авайев е убил членовете на семейството си, преди да посегне на собствения си живот.

В началото на годината друг мениджър на "Газпром" – 61-годишният Александър Тюлаков, заместник-генерален директор на Единния разчетен център на компанията, е открит мъртъв. “Новая Газета” обявява новината за гибелта на Тюляков на 25 февруари -  обесен в гаража на апартамента си в областта Лениски в покрайнините на Санкт Петербург. Полицията съобщава и за бележка, която говори за самоубийство. От “Новая газета“ твърдят, че той е имал следи от побой в навечерието на смъртта си.

Подобен е случаят на Леонид Шулман, шеф на транспорта на дружеството "Газпром Инвест". Смъртта му настъпва във вила в същия район като този на Тюлаков, но през януари. И той е част от управата на „Газпром“, и до неговото тяло е открита бележа.

Според „Новая Газета“ обаче разследващите органи поставят под въпрос автентичността ѝ. В нея за причина за отнемането на живота се посочва, че милионерът Шулман не желае да бъде в тежест на семейството си поради травма в крака, която се случва малко преди инцидента. Списание „Форчън“ твърди, че срещу него е имало разследване за измама в „Газпром“.

През април испанската полиция открива в курорта Лорет дел Мар телата на руския милионер Сергей Протосеня, на съпругата му и дъщеря му. Според полицията мъжът убива по брутален начин с брадва и нож жена си и дъщеря си, а след това се обесва. Протосеня е бивш зам.-шеф на борда на директорите на най-голямата компания производител и износител на руски втечнен природен газ "Новатек".

На 28 април 66-годишният олигарх Михаил Уотфорд е открит мъртъв в резиденцията си в графство Съри в Обединеното кралство. Той натрупва състояние от петрол и природен газ. Негов градинар го открива обесен в гаража му.

Първи път случайност, втори път съвпадение, трети път тенденция - гласи старо клише. Горивото на спекулациите зарежда тезата, че между всички тези смъртни случаи има връзка. Официално обаче са чиста случайност, съобщава bTV.

Коментари

Новини Варна