IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 15°
Свят
15:40 | 7 май 2022
Обновен: 04:02 | 24 април 2024

Продадоха суитшърта на Зеленски за 90 000 лири

Парите са за Украйна

По материала работи: Ставри Таргов
Продадоха суитшърта на Зеленски за 90 000 лири

Прочутият масленозелен суитшърт на украинския президент Володимир Зеленски бе продаден на търг за набиране на средства за Украйна в Лондон за сумата от 90 000 британски лири, съобщава британският Daily Telegraph.

Британският премиер Борис Джонсън предположи, че цената на дрехата трябва да бъде много по-висока от началната ѝ цена от 50 000 паунда, която министър-председателят определи като „нищожна", като призова хората да харчат много.

Чукчето падна на почти двойно по-висока цена по време на събитието в Tate Modern, набиращо жизненоважни средства за хуманитарна помощ за Украйна, която беше нападната от Русия през февруари.

Украинският президент, който е известен и със запазената си марка - зелените военни панталони, беше сниман да обикаля обсадения Киев със суитшърт.

В началото на търга Зеленски произнесе реч чрез видеовръзка в рамките на кампанията за набиране на средства „Смела Украйна", по време на която похвали Обединеното кралство и „смелия Борис", който го е посетил в Киев.

Сред търгуваните вещи и преживявания беше и обиколка на Киев в компанията на кмета на града и бивш боксьор тежка категория Виталий Кличко, но не става ясно за колко е изтъргувана тя. На събитието бе предложен и керамичен петел, подарен на Джонсън по време на негова обиколка из Киев в компанията на Зеленски в началото на април.

„Подкрепете Украйна тази вечер, приятели, така че великата стара европейска столица Киев никога да не бъде заплашвана отново и Украйна да бъде цяла и свободна отново", каза Джонсън към участниците в търга.

Британецът, който беше първият чужд лидер, говорил пред украинския парламент след руската инвазия, добави, че Великобритания ще продължи да засилва усилията си за подпомагане на Украйна, колко е необходимо.

Той допълни, че за Путин е бедствие, че Зеленски е президент на Украйна, но за самата Украйна и за останалата част от света това е благословия и нарече украинския лидер един от най-невероятните лидери на съвремието, пише Investor.bg.

Коментари

Новини Варна