IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 12°
Свят
14:20 | 25 май 2022
Обновен: 05:20 | 30 април 2024

18-годишен уби 21 души, от които 19 деца, в начално училище в САЩ

Рамос е бил ликвидиран от федерален агент от граничната охрана

По материала работи: Ставри Таргов
18-годишен уби 21 души, от които 19 деца, в начално училище в САЩ

Снимка btvnovinite.bg

18-годишният американец Салвадор Рамос застреля 21 души в училище в Тексас, а после беше ликвидиран от полицията. Губернаторът на щата Грег Абът заяви, че стрелецът е убил жертвите си по жесток начин. Загинали са 19 деца и двама възрастни, от които един учител.

Трагедията се разигра в град Ювалди, на около 130 километра западно от Сан Антонио. Нападателят бе идентифициран като Салвадор Рамос. Той е носил най-малко една полуавтоматична пушка и е бил в паравоенна униформа, поясниха от полицията.

Той е пристигнал в началното училище "Роб" в град Ювалди в южната част на щата с автомобил и е открил огън.

По сведения на източник от силите за сигурност, пожелал анонимност, Рамос е бил убит от федерален агент от граничната охрана, който след началото на стрелбата влязъл в училището, без да чака подкрепление, и прострелял извършителя, който се бил укрил зад барикада. Агентът също бил ранен, но успял да излезе сам от училището.

Преди стрелбата в училището Рамос убил собствената си баба, съобщи Ройтерс. След това избягал от местопрестъплението, катастрофирал с автомобила си и накрая извършил кървавото нападение над децата.

В учебното заведение "Роб" са учили деца на възраст под 10 години. Там се обучавали над 500 малчугани, сред които близо 90% били от семейства на латиноси.

Бивш съученик на стрелеца споделя пред CNN, че Рамос му е изпратил снимки на огнестрелно оръжие, което притежава, и на чанта, пълна с боеприпаси, дни преди атаката.

„Сега изглеждам много различно. Няма да ме познаете“, писал още Рамос. 

Приятелят му разказва още, че са се чували от време на време да играят Xbox заедно. Той споделя още, че Рамос е бил подиграван от другите съученици заради дрехите, които е носил и финансовото състояние на семейството му и в крайна сметка все по-малко влизал в клас.

Момчето разказва, че след дипломирането си все по-малко е общувало с Рамос, но на всеки няколко месеца той му изпращал съобщения или искал да играят заедно Xbox.

В Инстаграм профила на стрелеца са качени снимки на две пушки в стил A-R15 само три дни преди атаката в училището. Снимката е публикувана като история под потребителското име „salv8dor_“, за което няколко съученици потвърдиха, че е на заподозрения Салвадор Рамос, съобщава bTV.

Това е най-смъртоносната стрелба в училище в САЩ от 2012 г. насам, когато нападател уби 20 деца и шестима възрастни в началното училище "Санди Хук" в Нютън, Кънектикът.

Президентът на САЩ Джо Байдън разпореди знамената в Белия дом и във всички обществени сгради да бъдат спуснати наполовина в знак на почит към жертвите. В обръщение той поиска от американците да се противопоставят на оръжейното лоби и да окажат натиск върху членовете на Конгреса да приемат разумни закони за правото за притежаване на оръжие.

Коментари

Новини Варна