IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 14°
Свят
09:00 | 8 юни 2022
Обновен: 19:15 | 29 април 2024

Отбелязваме Световния ден на океана

Целта е да се информира обществеността за въздействието на човека върху водите

По материала работи: Слав Велев
Отбелязваме Световния ден на океана

Днес отбелязваме Световния ден на океана. Целта на Световния ден на океана е да се информира обществеността за въздействието на човека върху световния океан и да се мобилизира световното гражданско движение в негова защита.

Денят е одобрен от Общото събрание на ООН на 5 декември 2008 г., но идеята за провеждането му била предложена още през 1992 г., по време на конференция на ООН за околната среда и развитието в Рио де Жанейро.

Целта на Световния ден на океана е да се информира обществеността за въздействието на човека върху световния океан и да се мобилизира световното гражданско движение в негова защита.

Световният океан покрива над 70 процента от земното кълбо. Основните замърсители на неговата акватория са нефтът и нефтопродуктите, които нерядко попадат в океана в резултат на взривяване на нефтени платформи и корабокрушение на танкери.

Освен това ежегодно до 20 милиона барела черно злато се изхвърлят в океана в резултат на миенето на трюмовете на танкерите. Значителна вреда на световния океан нанасят също отпадъчните води и битовите отпадъци.

Защитата на световния океан е регулирана от редица международни документи. Основните принципи на използването на акваторията му са отразени в Конвенцията на ООН по морско право, приета на 10 декември 1982 г.

На 28 март 2016 г. в ООН официално започна работата над текста на съглашение за съхраняване и устойчиво използване на морското биологично многообразие в райони, които са извън пределите на действието на националните юрисдикции на държавите.

На Световния ден на океана се организират изложби, фестивали, шествия, екологични митинги и акции. Водеща роля в осигуряването на информационна подкрепа на мероприятието играе Междуправителствената океанографска комисия на ЮНЕСКО.

Коментари

Новини Варна