IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 12°
Свят
17:00 | 11 юни 2022
Обновен: 19:56 | 25 април 2024

Урсула фон дер Лайен отиде на крака при Зеленски, предлага му по-скоро членство в ЕС

ЕК ще се постарае да даде отговор за еврочленството на Украйна още този месец

По материала работи: Слав Велев
Урсула фон дер Лайен отиде на крака при Зеленски, предлага му по-скоро членство в ЕС

Снимка: Туитър/Ursula von der Leyen

Европейската комисия ще бъде готова през следващата седмица с препоръката си за присъединяване на Украйна към Европейския съюз. Това обяви в Киев председателят на Еврокомисията Урсула фон дер Лайен, която се срещна с украинския президент Володимр Зеленски.

Амбициите на Киев са да получи статут на кандидат за членство в Европейския съюз. За това обаче е необходимо съгласие от всичките 27 страни-членки.

Решението за даване на статут на Украйна на страна кандидатка за Европейския съюз трябва да бъде направено без общността да бъде отслабена и без Киев да бъде оставен настрани в продължение на години, заяви френски официален представител, цитиран от Ройтерс.

Европейската комисия трябва да излезе с мнение по кандидатурата на украинската страна на 17 юни, а седмица след това се очаква лидерите на държавите да обсъдят въпроса и на среща на върха. Отделните страни обаче са разделени относно Киев. Според европейски дипломати най-вероятният сценарий е Еврокомисията да даде зелена светлина, но да постави и условия, отбелязва Ройтерс.

Френският представител смята, че това, от което Украйна се нуждае, е демонстрация на солидарност. Според него най-лошото би било ако тя получи статут и след години стане ясно, че нищо не се е променило.

Коментари

Новини Варна