IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 15°
Свят
08:45 | 12 юни 2022
Обновен: 06:06 | 25 април 2024

Отбелязваме Световния ден против детския труд

Днес е националният празник на Русия и Денят на любовниците в Бразилия

По материала работи: Слав Велев
Отбелязваме Световния ден против детския труд

Снимка: UNICEF

Днес отбелязва Световния ден против детския труд. За пръв път този ден се чества през 2002 година и има за цел да определи минималната възраст, на която децата могат да започнат работа. Световният ден против детския труд цели да сложи край на експлоатацията на деца, възпрепятстваща тяхното образование и имаща тежки здравословни последици. Според последни данни броят на работещите деца на възраст между 5 и 15 години в световен мащаб е над 170 милиона. Тук са включват 34 държави, сред които преобладават най-вече тези от Тихоокеанския регион, Азия и Африка.

По целия свят селското стопанство е отрасъл, в който работят най много младежи- около 70%. Според последния доклад на МОТ, броят на децата, обвързани с рискова работа, която застрашава тяхната безопасност, здраве и развитие, е около 125 милиона. Нашата страна също не е за пример в това отношение.

Днес е националният празник на Русия. С Указ на покойния вече президент Борис Елцин от 1994 г. 12 юни е обявен за Ден на държавния суверенитет. През 2001 г. празникът получава сегашното си название „Ден на Русия” и става национален празник на Русия. На 12 юни 1990 г. е Първият конгрес на народните депутати на Руската федерация, на който е приета Декларация таза суверенитета на Русия.

На този ден през 1990 г. първият конгрес на народните депутати на Руската Федерация приема Декларация за суверенитета на РСФСР. Според документа в Русия се признава равноправието на политически партии и обществени организации, се утвърждава принципът на разделение на властите, обявява се върховенството на Конституцията на Русия и нейните закони на цялата й територия, както и се признава необходимостта на съществено разширяване на правата на автономни републики, автономни области и окръги, крайове и области на РСФСР.

С указа на Президента на Русия Борис Елцин от 1994 г. 12 юни е обявен за Ден на държавния суверенитет. От 16 юни 1998 г. празникът получава сегашното си название "Ден на Русия" и става национален празник на страната.

В Бразилия, честват дата 12 юни, като Ден на любовниците (подобно на Свети Валентин).

Коментари

Новини Варна