IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 18°
Свят
16:20 | 17 юни 2022
Обновен: 22:53 | 23 април 2024

"Газпром" спря кранчето за Франция

Намалени са количествата, подавани за Италия и Словакия

По материала работи: Ставри Таргов
"Газпром" спря кранчето за Франция

Италия и Словакия съобщиха, че в петък получават по-малко от половината от обичайните обеми през газопровода "Северен поток 1", който пресича Балтийско море от Русия до Германия и представлява около 40% от руските тръбопроводни потоци към Европейския съюз. Франция пък съобщи, че не получава руски газ през Германия от 15 юни насам, предаде Ройтерс.

Всичко това е факт, след като от началото на седмицата "Газпром" намали подаването на синьо гориво за Германия през "Северен поток 1" с 60%.

Руският енергиен гигант "Газпром" намали износа си на газ за Италия с 50%, съобщи в петък италианската енергийна компания Eni. От Eni казаха, че "Газпром" е обещал на Рим само половината от заявените 63 милиона кубически метра, поръчани за петък.

Словашкият вносител на газ SPP също беше информиран от Русия, че доставките на руски газ ще бъдат намалени наполовина в петък, каза главният изпълнителен директор на компанията, цитиран от словашкия новинарски сайт Dennik N, предаде Ройтерс.

"Намаляването на доставките наполовина не ни вреди в момента. Работим с реалистичен риск те да бъдат спрени напълно", каза шефът на SPP Ричард Прокипчак.

SPP е основният словашки вносител на газ, доставяйки газ в обема на 36 тераватчас (TWh) миналата година, което представлява около 60% от вътрешния пазар. Компанията получава по-голямата част от газа си от Русия.

Междувременно френският газопроводен оператор GRTgaz обяви в петък, че потоците на руски газ за Франция през Германия са спрени от 15 юни насам, предаде "Файненшъл таймс".

Компанията заяви, че няма информация за причината за прекъсването, но цитира по-широкия контекст на намалените руски доставки през последните дни.
"От 15 юни GRTgaz отбеляза спиране на физическия газов поток между Франция и Германия. Този поток беше около 60 гигаватчаса на ден в началото на 2022 г., което беше едва 10 на сто от капацитета на точката за взаимно свързване“, се казва в изявление на GRTgaz.

Газопреносният оператор също така посочи, че общите потоци между точките за взаимно свързване в Източна Франция с Германия са намалели с 60 процента през първите пет месеца на годината в сравнение с нивата от 2021 г.

Шампионът в ядрената енергетика Франция е по-малко зависима от руския газ за своите енергийни нужди отколкото много от европейските си съседи, а доставките от Русия съставляват приблизително 20% от нейните доставки на газ.

GRTgaz предупреди, че ако следващата зима е изключително студена, потреблението на газ може да се наложи да се намали, включително чрез активиране на договори с индустриални групи, които са се съгласили да намалят потреблението си при екстремни сценарии срещу заплащане.

По-нататъшен спад на руските газови потоци към Европа през газопровода "Северен поток 1", съвпадащ с ранна гореща вълна, обхванала юга му, задълбочи опасенията, че континентът може да се бори да изгради хранилища преди зимния сезон, както е планирано.

Руският вицепремиер и бивш енергиен министър Александър Новак беше цитиран от Ройтерс да казва, че дефицитът на природен газ на европейския пазар, заедно с проблемите с поддръжката на газовите турбини на газопровода "Северен поток 1" за Германия, може би са причините, стоящи зад спирането на доставките на руски газ за Франция.

По-нататъшният спад на руските газови потоци към Европа през газопровода "Северен поток 1", съвпадащ с ранна гореща вълна, обхванала европейския юг, задълбочава опасенията, че континентът може да изпита проблеми с плановете за запълване на газовите хранилища преди зимния сезон.

В 13.30 часа българско време фючърсите на нидерландския газов хъб TTF се търгуват около 128 евро за мегаватчас, след като вчера поскъпнаха рязко за кратко до 149 евро за MWh, достигайки най-високо ценово ниво от 10-ти март тази година, съобщава БНР.

Коментари

Новини Варна