IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 11°
Свят
12:00 | 20 юни 2022
Обновен: 13:29 | 18 април 2024

Жега в Европа: Над 40°C, учениците във Франция са освободени от час

Опасни горещини причиниха пожари в Испания и Германия

По материала работи: Слав Велев
Жега в Европа: Над 40°C, учениците във Франция са освободени от час

Рекордни жеги в Европа преди началото на астрономическото лято. В 23 департамента на Франция е обявен червен код за опасно горещо време. Заради високите температури, надвишаващи 39 градуса, учениците имат разрешение да не посещават учебните занятия.

В Испания, която преживя най-топлия месец май от началото на века, се очаква градусите да надминат 43. Високите температури причиниха горски пожари в няколко региона. Най-голямото огнище е в Самора, където горят единайсет хиляди хектара и се наложи евакуация на над 1700 жители. Засегнати са също Каталуния, Сарагоса и Навара. За всички испански автономни области е в сила предупреждение за горещо време, в 11 региона е обявен оранжев код.

Опасно време причини и няколко горски пожара в Германия, включително и в близост до столицата Берлин. Необичайно горещо е и във Великобритания, а високи температури бяха регистрирани и в Полша, Австрия и Швейцария. Горещото време се очаква да продължи и днес, като вълната ще се пренесе и към Източна Европа.

Коментари

Новини Варна