IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 26°
Свят
09:00 | 23 юни 2022
Обновен: 17:26 | 13 август 2022

Днес е Международният олимпийски ден

23 юни е още Ден на държавната администрация и Международен ден на детските селища SOS

По материала работи: Слав Велев
Днес е Международният олимпийски ден

23 юни е и Международен олимпийски ден – Чества се с Решение на Международния олимпийски комитет (МОК) от януари 1948 г. Той се чества с решение на Международния олимпийски комитет (МОК) от януари 1948 г.

Олимпиадата е най-известното международно състезание в света, в което атлети от над 200 страни и различни спортове се състезават за златни, сребърни и бронзови медали. Олимпиади се провеждат на всеки 4 години.

Олимпийските игри са рожба на древността. Възникнали са в древна Елада и се провеждат в чест на Зевс в град Олимпия. За времето си били най-прочутите и най-бляскавите. След като историкът Тимей въвежда изчислението на времето по олимпиади след 776 г. пр.н.е. се счита, че тези игри са се устройвали на всеки четири години през юли и август. През класическата епоха траели пет дни. От 572 г. пр.н.е. елейците започнали да организират игрите. В първия ден от игрите се полагали олимпийски клетви. Тържественият ритуал се извършвал пред олтара на Зевс Хоркиос (покровител на клетвите). По този случай се принасял в жертва шопар, върху чиито четвъртини атлетите се заклевали да спазват правилата на игрите. Има сведения, че в противен случай хеланодиките налагали тежка глоба на нарушителя и той нямал право никога повече да участва.

Първите съвременни игри преминават с голям успех. Въпреки факта, че участие в Игрите вземат общо 241 спортисти (от 14 страни), игрите са най-голямото спортно събитие дотогава в историята, от времената на Древна Гърция. Гръцките официални власти са толкова доволни, че внасят предложение за „вечно“ провеждане на Олимпиадата в родината им Гърция. Но МОК въвежда принцип на ротация между различни държави, така че на всеки четири години игрите да сменят мястото си на провеждане.

Модерните олимпийски игри се подновяват през 1896 г. по идея на Пиер Дьо Кубертен, които се провеждат в Атина. Съвременното олимпийско движение се ръководи от Международния олимпийски комитет. През 1904 г. в Сейнт Луис за първи път в Игрите участват цветнокожи състезатели. В началото право на участие в олимпийските игри получават единствено аматьори. С поемането на президентския пост на МОК от Майкъл Морис за първи път се дава право на участие на професионални спортисти. Телевизията оказва голямо влияние за решението, тъй като публиката предпочита да гледа познати атлети. Аргумент в полза на допускането на професионални атлети е и подозрението, че атлетите от Източния блок де факто са професионалисти, въпреки че имат аматьорски статут. Така през 1980-те години професионализирането на олимпийските игри започва и завършва с участието на т.нар. „Дрийм тийм“, отборът-мечта, на баскетболния турнир в Барселона през 1992 г., когато отборът на САЩ се състои от професионалисти от НБА. На Игрите в Лондон през 2012 г. за първи път всяка участваща държава номинира за участие поне по една жена.

23 юни е Ден на държавната администрация – Отбелязва се от 2003 г. с Резолюция на ООН, приета на 20 декември 2002 г., за утвърждаване приноса на държавното управление в развитието на обществото. У на 23 юни е обявен за Ден на служителя в държавната администрация, с Решение на Министерски съвет от 27 януари 2006 г.

Днес е и Международен ден на детските селища SOS. Чества се по повод годишнина от рождението на Херман Гмайнер, австрийски социален педагог, създател на модела за отглеждане на изоставени деца и сираци в селища от семеен тип.

Коментари

Новини Варна