IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 13°
Свят
09:20 | 26 юни 2022
Обновен: 05:39 | 24 април 2024

Норвежката полиция разследва ислямистки терористичен акт

Нападателят е 42-годишен мъж от ирански произход

По материала работи: Ставри Таргов
Норвежката полиция разследва ислямистки терористичен акт

Норвежката полиция разследва ислямистки терористичен акт. Двама души загинаха при стрелба на три места в оживен район в столицата Осло, включително и гей бар. Ранени са 21 души.

Нападението е станало в 1 часа след полунощ, местно време. Заради атакат, годишният гей парад в Осло, предвиден за днес, беше отменен. Нападателят е заловен. Той е 42-годишен норвежки гражданин от ирански произход.

"Той е заподозрян в убийство, опит за убийство и тероризъм. Обвинението в тероризъм е мотивирано от броя на ранените и жертвите, броя на местопрестъпленията,които са най-малко три и освен това на този етап смятаме,че извършителят е възнамерявал да предизвика страх сред населението".

Мъжът е познат на службите от 2015-а във връзка с опасения за неговата радикализация и принадлежност към ислямистка екстремистка мрежа. Смята се, че има психични отклонения. Възможно е да става дума за престъпление от омраза, казаха още от норвежката полиция, съобщава БНТ.

Коментари

Новини Варна