IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 18°
Свят
09:00 | 28 юни 2022
Обновен: 12:18 | 25 април 2024

Днес е Международният празник на гей общността

На 28 юни, 1914 г. е извършено най-фаталното убийство в човешката история

По материала работи: Слав Велев
Днес е Международният празник на гей общността

Днес не е 2 февруари, но датата 28 юни е определена за Международен празник на гей общността – една общност охулвана и мразена от мнозина, но все пак това са хора с техните грижи и проблеми и всички ние трябва да бъдем толерантни към различните, като разбира се това не означава, че приемаме за наши техните възгледи.

Преди 53 години барът Стоунлоу не е бил място, което бихме се радвали да посетим – без течаща вода, мръсни чаши, повредени тоалетни. Това обаче е било единственото място, на което хомосексуалистите в Ню Йорк са можели да се чувстват в относителна безопасност, тъй като по това време хомосексуализмът се е наказвал от закона.

На 28 юни 1969 година в 1:20 през нощта полицията нахлува в заведението и опитва да арестува всички присъстващи. Започват бунтове, които продължават три дни и успяват да разпалят движения за правата на гейовете, лесбийките и транссексуалните в Америка, а след това и в целия свят.

По тази причина днешната дата е приета като празник на световната ЛГБТ общност.

ЛГБТ правата по света

Все още има много държави, предимно в Африка, Азия и Южна Америка, в които различната сексуална ориентация е престъпление. В някои от тях наказанието за практикуване на гей-секс дори е смърт – такива са Иран, Саудитска Арабия, Йемен, Судан, Мавритания, Нигерия, Сомалия, а от няколко месеца и в Бруней.

Няма Европейска държава, която да не е декриминализирала хомосексуализма, макар и в Русия да има закони, които забраняват „хомосексуалната пропаганда“.

Само 28 страни са признали гей-браковете – Австралия, Австрия, Аржентина, Белгия, Бразилия, Великобритания, Германия, Дания, Еквадор, Ирландия, Исландия, Испания, Канада, Колумбия, Люксембург, Малта, Мексико, Нидерландия, Нова Зеландия, Норвегия, Португалия, САЩ, Тайван, Унгария, Финладния, Франция, Швеция и Южна Африка.

ЛГБТ в България

Според изследване на общественото мнение, проведено в България през 2015 година, 79% от българите са против легализирането на еднополовите бракове. България остава една от европейските страни с най-силно негативно отношение срещу гей-общността, въпреки че у нас хомосексуализмът е декриминализиран още през 1968 година (една година преди бунтовете в Ню Йорк, година след декриминализацията във Великобритания и повече от 35 години преди да бъде изцяло декриминализиран в САЩ).

На днешната дата през 1914 г. е било извършено най-фаталното убийство. Преди 104 години в Сараево е осъществен атентатът срещу австро-унгарския престолонаследник Франц Фердинанд и неговата съпруга Софи Хохенберг, който отприщва пътя към Първата световна война.

На същата дата през 1919 година, след края на Първата световна война, в предградието на Париж, Версай, е  подписан  договор  между Германия и Антантата. Той е изработен на Парижката мирна конференция , която работи от януари 1919 под председателството на френския министър-председател Жорж Клемансо.

Коментари

Новини Варна