IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 16°
Свят
09:40 | 11 юли 2022
Обновен: 12:45 | 25 април 2024

Русия спря газа на Германия за 10 дни

Съмненията са, че доставките може да не бъдат възобновени

По материала работи: Ставри Таргов
Русия спря газа на Германия за 10 дни

Засега за 10 дни доставките на газ от Русия към Германия ще спрат, като официалната версия е, че това се прави, за да бъде извършена планирана поддръжка на газопровода "Северен поток 1", предаде ДПА.

Предвижда се притокът на газ да спре тази сутрин и да бъде възобновен рано сутринта на 21 юли. Германски официални представители обаче изразиха силни опасения, че газоподаването може и да не бъде възобновено на фона на руската война в Украйна.

Германия и други западни страни наложиха санкции срещу Москва в опит да спрат боевете. Въпреки това много страни все още зависят от руска енергия и Москва спря газовите доставки до няколко държави в отговор на санкциите.

Руската държавна компания "Газпром" вече значително намали притока по тръбопровода като се позова на забавяния на ремонтни дейности. Москва твърди, че забавянията се дължат на наложените от Запада санкции. Германският канцлер Олаф Шолц отхвърли този аргумент.

Според германската Федерална мрежова агенция в момента се използват само около 40% от капацитета на тръбопровода, на което се дължи допълнителното повишение на цените на газовите пазари, пише "Стандарт".

Коментари

Новини Варна