IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 15°
Свят
16:40 | 11 юли 2022
Обновен: 23:40 | 23 април 2024

Избухна скандал около Макрон, фаворизирал "Юбер"

Елисейският дворец се оправдава с обяснението, че е воден "диалог с компании, ангажирани за промяна на сектора на услугите"

По материала работи: Ставри Таргов
Избухна скандал около Макрон, фаворизирал "Юбер"

Френската опозиция атакува остро президента Еманюел Макрон след разкритията на "Гардиън" и други медии за незаконния лобизъм в полза на американската технологична компания "Юбер".

"Таен съюз противно на всички правила", "Ограбване на държавата" – така от френската лява опозиция коментираха ролята на Макрон в случая "Юбер", където медийно разследване уличава президента (по време, когато е бил министър) в незаконно привилегироване на американската компания за организиране на пътувания.

Към журналистическите разследвания, известни досега, се присъедини френският вестник "Льо Монд".

На базата на свидетелства, документи и есемеси ежедневникът разкрива тайната връзка между Еманюел Макрон, тогава министър на икономиката на президента Оланд, и ръководството и лично директора на компанията "Юбер".

Сред незаконните практики се споменава предложението компанията да формулира за депутатите законовите разпоредби, които я устройват, за да се наложи на френския пазар, дори и на фона на протестите на френските таксиметрови шофьори срещу нелоялния конкурент.

Пред АФП Елисейският дворец се оправдава с обяснението, че е воден "диалог с компании, ангажирани за промяна на сектора на услугите".

Разкритията и обвиненията идват точно преди вота на недоверие, внесен в парламента от основната лява опозиционна коалиция, който няма шансове да мине.

Левицата обаче няма да спре атаките срещу президента и обмисля назначаване на парламентарна комисия, която да разследва случая, съобщава БНР.

Коментари

Новини Варна