IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 11°
Свят
09:15 | 17 юли 2022
Обновен: 15:42 | 28 март 2024

Украински Ан-12, натъпкан с оръжия, се разби край Кавала (СНИМКИ+ВИДЕО)

Самолетът е пътувал от Сърбия за Йордания и е превозвал 12 т. опасни материали, основно експлозиви

По материала работи: Слав Велев
Украински Ан-12, натъпкан с оръжия, се разби край Кавала (СНИМКИ+ВИДЕО)

Снимка: airlive.net

Украински транспортен самолет Ан-12 се разби близо до Кавала в Северна Гърция, съобщи Атинската информационна агенция, цитирана от БГНЕС. Очевидци са разказали, че самолетът е горял още преди удара в земята.

Инцидентът е станал западно от Кавала, в местността Палеохори на община Пангай– Гърция. Според местни медии вече е започнала издирвателна и спасителна операция. Еър Карго Ан-12, който е пътувал по маршрут от Сърбия за Йордания, транспортира военни материали, поради което са се чували множество експлозии, предава airlive.net.

Местните власти казаха, че 15 пожарникари и седем противопожарни автомобила са изпратени на мястото на катастрофата.

Според съобщения в медиите товарният самолет е поискал разрешение за аварийно кацане на близкото летище в Кавала, но не е успял да стигне до него.

Държавната телевизия ERT съобщи, че това е украински самолет Антонов.

Гръцки медии, цитирани от Асошиейтед прес и БТА, съобщиха по-късно, че в използвания от украинска авиокомпания товарен самолет Ан-12 е имало 12 тона опасни материали, най-вече експлозиви.

Местни жители казаха, че са видели огнено кълбо, а експлозии са се чували в продължение на два часа след катастрофата.

Гръцкото Управление за гражданска авиация съобщи, че самолетът е пътувал от Сърбия за Йордания. Според държавната телевизия ЕРТ компанията оператор на турбовитловата машина съветско производство, е украинският товарен превозвач "Меридиан".

Представители на местните власти казаха, че нямат конкретна информация за вида на товара и броя на хората на борда, но според медии те са били осем.

Като предпазна мярка заради силната миризма, която се носи от мястото на катастрофата, координационен комитет, съставен от служители на общината, полицията и пожарната, призова жителите на двете населени места, които са най-близо до мястото на катастрофата, да държат прозорците си затворени тази  нощ, да не излизат от дома си и да носят маски. Властите твърдят, че не знаят дали в самолета е имало опасни химикали.

Според Управлението за гражданска авиация пилотът успял да предупреди властите за проблем в един от двигателите на самолета и му е бил даден избор да кацне на летището в Солун или в Кавала. Той избрал по-близкото до него летище в Кавала, за да извърши аварийно кацане. Почти веднага след това връзката прекъснала. Самолетът се разбил на около 40 км западно от летището.

Коментари

Новини Варна