IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 23°
Свят
14:30 | 22 юли 2022
Обновен: 01:12 | 29 март 2024

Новите факти разкриват: Защо мъжете живеят по-малко от жените?

Учените смятат, че 40% от 70-годишните страдат от загуба на мъжката хромозома

По материала работи: Слав Велев
Новите факти разкриват: Защо мъжете живеят по-малко от жените?

Учените са открили нови факти, които биха могли да обяснят защо мъжете обикновено не живеят толкова дълго, колкото жените.

Изследванията показват, че това е свързано със загубата на Y хромозомата, което може да доведе до злокачествени образувания на сърдечния мускул и фатална сърдечна недостатъчност, съобщава „Скай Нюз“.

Учените смятат, че 40% от 70-годишните мъже страдат от загуба на мъжката хромозома, но те могат да бъдат подпомогнати от лекарство, което предотвратява опасните развития. Хромозомите са подредени по двойки. Жените имат две Х-хромозоми, а мъжете - Х и Y-хромозоми.

Професор Кенет Уолш от Университета на Вирджиния заявява:"Особено след 60-годишна възраст мъжете умират по-бързо от жените. Те сякаш остаряват по-бързо от биологична гледна точка." Той допълва, че "новото проучване дава представа за причините, поради които продължителността на живота на мъжете е по-кратка от тази на жените". Според Уолш лекарството пирфенидон може да помогне за неутрализиране на вредните ефекти от загубата на хромозоми.

Много мъже започват да губят Y-хромозомата си с напредването на възрастта, като се смята, че това е особено характерно за пушачите.

Изследователите вече са установили, че мъжете, които са загубили Y-хромозомата си, са по-склонни да умират на по-млада възраст и да страдат от свързани с възрастта заболявания като болестта на Алцхаймер.

Смята се, че новото проучване е първото убедително доказателство, че загубата на хромозоми има пряко вредно въздействие върху здравето на мъжете.
Изследователите провеждат експерименти с мишки, използвайки технология за модифициране на гени, за да разберат по-добре последиците от загубата на Y-хромозома в кръвта. Те откриват, че загубата на хромозомата ускорява свързаните с възрастта заболявания и прави мишките по-предразположени към сърдечни образувания, което води до по-ранна смърт. Изследователите са проучили и последиците от загубата на Y-хромозома при мъжете. Те установяват, че загубата на Y хромозомата е свързана със сърдечносъдови заболявания и сърдечна недостатъчност - с увеличаването на загубата на хромозомата се увеличава и рискът от смърт. Резултатите показват, че борбата с последиците от загубата на Y-хромозомата може да помогне на мъжете да живеят по-дълго и по-здравословно. Резултатите са публикувани в списание Science Journal, съобщи БГНЕС.

Коментари

Новини Варна