Варна 13°
fallback
Свят
11:40 | 24 юли 2022
Обновен: 06:33 | 5 май 2024

Испания ще доставя повече газ за ЕС

Страната може да осигури почти 13% от необходимия за Общността

По материала работи: Ставри Таргов

Испания ще предложи на Брюксел да увеличи максимално доставките на газ към страните от ЕС като знак на солидарност след искането на ЕК да се намали потреблението в Общността с 15%, предаде БНР.

През последните пет години страната е изнасяла средно 2 терават часа (TWh) на месец, а сега твърди, че може да достигне и до 6,7 TWh месечно чрез вече изградените газопроводи.

Според вицепремиера и министър на екологичния преход Тереза Рибера контрапредложението ще бъде официално представено във вторник по време на заседанието на министрите на енергетиката на страните-членки.

Позицията на страната е, че от август тази година до март следващата може да достави 5,6 милиарда кубически метра газ (bcm) и по този начин да подпомогне Брюксел в призива да бъдат спестени около 45 милиарда кубически метра.

По отношение на втечнения природен газ Испания може да достави почти 13% от необходимия за ЕС. Тя разполага с общо шест активни завода за регазификация, които представляват една трета от капацитета за регазификация на целия ЕС и 44% от общностния потенциал за съхранение на втечнен природен газ.

Наскоро и седми завод, който бе представен като ключов за износа за европейските партньори, получи разрешение за започване на работа. Обсъжда се и възможността за увеличаване на капацитета на газопроводите с Франция.

В ход е и изграждането на нов подводен газопровод до Италия, който ще бъде с капацитет от 30 млрд. куб. метра годишно.

Според Тереза Рибера предложението на Испания към Брюксел е добро и показва, че "солидарността е в основата на отговора на ЕС за гарантиране на сигурността на доставките", след решението да се ограничи руския газ, затова трябва да бъде обмислено детайлно.

Автор на статията:
Ставри Таргов
природен газ ЕС испания
0 коментара
fallback
fallback