IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 10°
Свят
13:20 | 1 август 2022
Обновен: 02:05 | 24 април 2024

Първият кораб с царевица от Украйна напусна пристанището в Одеса

Това съобщи турското министерство на отбраната

По материала работи: Ставри Таргов
Първият кораб с царевица от Украйна напусна пристанището в Одеса

Първият кораб, натоварен с 26 000 тона царевица от Украйна, напусна пристанището в Одеса, съобщи турското министерство на отбраната.

"Товарен кораб, плаващ под флага на Сиера Леоне, е натоварен с царевица и тръгва от Одеса за Ливан", се казва още в съобщението на турското министерство на отбраната. Процедурите по отплаването на още кораби са приключили и транспортът ще продължи, твърди Анкара.

Украйна и Русия подписаха споразумение с Турция и ООН за облекчаване на световната хранителна криза заради блокираните доставки на зърно през Черно море. В Истанбул бе открит съвместен координационен център, който да наблюдава безопасното преминаване на корабите по установени маршрути и да следи за спазването на забраната за оръжия на влизане и излизане от Черно море. След подписването на сделката цените на пшеницата рязко паднаха.

Транспортът по море е затруднен заради военните действия в района. Украйна обвини Русия, че е извършила ракетна атака срещу Одеска област. Москва не е коментирала тези обвинения, съобщава БНР.

Коментари

Новини Варна