IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 16°
Свят
15:00 | 2 август 2022
Обновен: 16:35 | 25 април 2024

САЩ приземиха изтребители F-35 Lightning II – катапултират седалките! ВИДЕО

Проблеми има и със самолети на Великобритания и Германия

По материала работи: Слав Велев
САЩ приземиха изтребители F-35 Lightning II – катапултират седалките! ВИДЕО

Военновъздушните сили на САЩ спряха своите изтребители F-35 Lightning II, след като бяха открити потенциални проблеми с катапултните седалки на Martin-Baker, пише сръбското издание „Курир“, позовавайки се на специализирания портал The War Zone, предаде "Труд".

Въпреки че първоначално изглеждаше, че на земята са приземени  няколко самолета само от един модел, проблемът със седалките на същия производител беше открит и на редица други модели в рамките на въоръжените сили на САЩ, както и в Обединеното кралство, Германия и Израел.

Според специализирания портал The War Zone проблемът е открит през април по време на рутинни тестове и американските власти са провели разследване.

Проблемът е бил идентифициран в устройствата за задействане в седалките за катапултиране (CAD) на експлозивен заряд, който, след като пилотът издърпа дръжката за изхвърляне, инициира поредица от автоматични действия, които безопасно изхвърлят седалката и пилота от самолета и разгръщат парашута, допълва изданието.

Армията реши да спре всичките си 113 самолета F-35A, за да ускори прегледа на CAD системите на всички самолети.

Martin-Baker съобщи, че е открита "аномалия" в една CAD система на една седалка на самолет F-35.

„Бързо го свързахме с дефект в производствения процес, който беше коригиран и променен“, каза говорителят на компанията, подчертавайки, че проблемът е само в една производствена партида, която е използвана само в самолети F-35.

The War Zone  съобщава, че в допълнение към горните 113 F-35A, стотици други са били спрени от ВВС, ВМС и морската пехота. Същите CAD системи са в седалките на тренировъчните самолети T-38 Talon и T-6 Texan и военните власти са приземили повече от 200 от тези самолети.

Генералният щаб посочва, че самолетите ще останат на земята, докато не се установи със сигурност, че техните катапултни седалки работят.

Освен ключовите изтребители на американските военновъздушни сили, флота и морската пехота, проблемът с CAD също е засегнал поне две европейски държави, които използват Eurofighter Typhoon - Обединеното кралство и Германия.

Заради проблеми на британските самолети беше отложен пилотажът на британските "Червени стрели" в последния ден от шоуто във Фарнбъро, а след това и ескадрилите Eurofighter на Кралските военновъздушни сили (RAF) бяха приземени.

Източници от Кралските военновъздушни сили посочват, че всички самолети за защита на Великобритания са приземени, както и тези в Румъния, които помагат за защитата на границите на НАТО.

Германските военновъздушни сили също са били засегнати от проблема, но те вече са го решили.

Израелските военновъздушни сили също ще проверят щателно своите самолети F-35A, а дотогава са спрели всички учебни и тренировъчни полети, но не са приземили самолетите.

Коментари

Новини Варна