IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 10°
Свят
11:45 | 6 август 2022
Обновен: 10:52 | 25 април 2024

Ще влезе ли Китай в Тайван?

Тайпе изстреля сигнални ракети, предупреждава 7 дрона, летящи над отдалечените острови

По материала работи: Слав Велев
Ще влезе ли Китай в Тайван?

Кадър: YouTube

Има само един Китай и това е Народната република. И има и Тайван. Това ясно показа посещението на председателката на Камарата на представителите в американския Конгрес Нанси Пелоси.

Докато светът беше в очакване дали Пелоси наистина ще пристигне в Тайпе, Народната република положи всички усилия да попречи на посещението и дори заплаши с ответна военна реакция: официалните власти в Пекин заявиха, че визитата би представлявала атака срещу националния интегритет на Народната република и би поставила под въпрос суверенитета на Пекин. 

Само че дадена теза не се превръща в истина само защото я повтаряш често: Тайван никога не е бил част от основаната през 1949 година Народна република, а Комунистическата партия никога не е имала думата на острова.

Веднага след пристигането си Пелоси заяви, че САЩ ще продължат да подкрепят демокрацията в Тайван. И наистина: в световната класация на демокрациите островът заема осмо място, а в Азия е дори на първо. Никаква база за сравнение с диктатурата в Пекин, която в интернет бива наричана подигравателно "Западна Корея".

Пекин действително обкръжава острова: от 4 до 7 август се провеждат маневри на шест места край Тайван. Армията на Народната република е разположена точно в онези невралгични точки, от които би могла да започне инвазията в Тайван, пише DW.

Във всички сценарии, обсъждани от военните стратези във връзка с евентуална анексия и окупация на Тайван, решаваща роля играе именно морската блокада. А това означава, че ситуацията всеки момент може да ескалира.

Министерството на отбраната на Тайван съобщи, че тайвански войски са изстреляли сигнални ракети, за да предупредят седем дрона, прелитащи над отдалечените острови Кинмен, както и неидентифициран самолет, прелитащ над други отдалечени острови - Мацу, предаде Ройтерс.

Министерството каза, че войските са били вдигнати по тревога и в двата района, които се намират недалеч от бреговете на континентален Китай, след като Пекин започна мащабни военни учения тази седмица в отговор на визитата в Тайван на председателката на Камарата на представителите на американския Конгрес Нанси Пелоси, предаде БТА. 

Коментари

Новини Варна