IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 17°
Свят
12:30 | 6 август 2022
Обновен: 01:01 | 19 април 2024

Организира "Дни на България” в канадските градове Варна и Шипка

Разказват на местните за градовете у нас, от които са дошли наименованията на днешните населени места в Северна Америка

По материала работи: Слав Велев
Организира "Дни на България” в канадските градове Варна и Шипка

Снимка: Генералното консулство на Република България в Канада

Генералното консулство на Република България в Канада организира "Дни на България” в област Хюрон Каунти в провинция Онтарио, Канада, съобщиха от дипломатическата служба.

Първата част от поредицата събития ще е състои в началото на месец септември.

Именно в Хюрон Каунти се намират двата града, станали известни сред многобройната българска общност, след популяризирането им от Генералното консулство на Република България в Торонто – град Варна и град Шипка, носещи наименованията си от България.

През пролетта на 2022-а година генералният консул г-жа Велислава Панова се срещна с кмета на Варна, община Блууотър, Окръг Хюрон каунти в провинция Онтарио – г-н Пол Клоп. Срещата беше по покана на г-н Клоп и факта, че генералното консулство на Република България в Торонто организира няколко инициативи за запознаване на местното население с България и историческите факти около създаването и съществуването на населените места – Шипка и Варна в провинция Онтарио.

По време на срещата на г-жа Панова и г-н Клоп двамата се разбраха за продължаване на тясното сътрудничество между община Блууотър и Генералното консулство в Торонто. Г-н Клоп запозна г-жа Панова с всички текущи проекти, които общината провежда.

Именно провеждането на "Дни на България“ са част от инициативите, които ще запознават местното население в различни места в нашата страна и с нейната история.

Междувременно както знаете, първите три шипкови храста, част от 56-те шипки в района на гр. Шипка, Онтарио, бяха засадени от екип на генералното консулстъво на Република България в Торонто.

Инициативата дойде след среща на генералния консул на Република България в Торонто г-жа Велислава Панова с кмета на района и населеното място г-н Джордж Финч.

Идеята е 56 шипкови храста, равни на броя на годините дипломатически отношения между България и Канада, да красят град Шипка, провинция Онтарио.

В поредицата „Дни на България“ в Хюрон Каунти ще вземат активно участие всички жители на градовете Шипка и Варна както кметовете на двете населени места – г-н Джордж Финч и г-н Пол Клоп.

Една от основните задачи на екипа на генералното консулство в Торонто е именно да прави България по-видима за местните жители и те да се запознават с нашите вековни традиции и обичаи.

Предстои поетапното засаждане и на останалите шипкови храсти.

Коментари

Новини Варна