IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 11°
Свят
13:30 | 6 август 2022
Обновен: 18:58 | 18 април 2024

Няма изтичане на радиация при ударите по АЕЦ "Запорожие"

Киев и Москва се обвиняват взаимно за атаката

По материала работи: Слав Велев
Няма изтичане на радиация при ударите по АЕЦ "Запорожие"

Няма данни за изтичане на радиация след вчерашния обстрел на АЕЦ "Запорожие". Най-голямата атомна електроцентрала в Европа попадна в епицентъра на сраженията между руските и украинските сили в изминалото денонощие.

Двете страни си размениха взаимни обвинения и все още не е ясно чий е бил снарядът, който удари част от централата, предаде БНТ.

Гъст дим се издига във въздуха в района на АЕЦ "Запорожие". Снаряди са поразили множество сгради, включително и централата. Новината за сраженията в района на най-големия АЕЦ в Европа, очаквано предизвикаха страх дали няма да се стигне до катастрофални последици, включително повторение на чернобилската авария.

При обстрела в централата е възникнал пожар. Съобщава се, че са повредени два далекопровода, което е наложило спирането на един от реакторите на АЕЦ-а. Над 10 хиляди жители на Запорожка област са без ток. Въпреки, че няма данни за изтичане на радиация, хората са силно притеснени

"Това е истински хаос. Кой контролира този район? Кой го обстрелва? Колко още ще продължаваме да живеем в ситуация на война? Няма никакъв смисъл", казва Любов, бивша служителка в АЕЦ "Запорожие".

"Разбира се, че е много опасно. Това може да бъде втори Чернобил или дори по-страшно", каза Василий, бивш служител на АЕЦ "Запорожие".

"Обръщаме се както към руската армия, така и към украинските сили. Моля ви, водете сраженията си поне на 20 километра от централата. Тук става дума за сигурността на цялата планета, не за тази на Украйна, Беларус и Русия", каза Володимир, жител на Енергодар.

Все още няма потвърждение кой е отговорен за ударите срещу "Запорожие". Москва е категорична, че това е Киев. Украйна отрича.

Американският държавен секретар Антъни Блинкен определи сраженията в района на АЕЦ-а като безотговорно поведение от страна на Москва.

Украинският президент Зеленски обвини Русия за обстрела на централата. От март Запорожка област е по руски контрол и макар в АЕЦ-а да продължават да рабоят украински инженери, МААЕ няма достъп до съоръжението.

"Окупаторите създадоха поредната изключително опасна ситуaция за цяла Европа, обстрелвайки АЕЦ "Запорожие". Това е най-голямата атомна електроцентрала на нашия континент и обстелването ѝ е дързък акт, съпоставим с тероризма. Русия трябва да понесе отговорност за това, че засташава ядрената ни сигурност", каза Володимир Зеленски.

Зеленски коментира и вчерашното отплаване на три кораба със зърно от пристанищата в Одеса, Черноморск и Южний. Сред тях е и българският кораб "Рожен", който трябва след инспекция в Истанбул, да продължи към Великобритания.

Коментари

Новини Варна