IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 13°
Свят
16:00 | 10 август 2022
Обновен: 06:53 | 15 май 2024

Цената на петрола продължава да пада

Влияние върху пазара оказват и данните за щатските резерви на "черно злато"

По материала работи: Ставри Таргов
Цената на петрола продължава да пада

Цената на петрола се понижава, докато инвеститорите са в очакване на информация дали ключов тръбопровод от Русия към Европа би могъл да продължи работата си през следващите дни, пише Bloomberg.

Световният бенчмарк Брент поевтинява с 0,83%, или 0,80 долара, до 95,51 долара за барел.

Цената на американския сорт West Texas Intermediate (WTI) намалява с 1,09%, или 0,99 долара, до 89,51 долара за барел. Ден по-рано сортът премина през волатилна търговска сесия, след като руската "Транснефт" заяви, че Украйна е спряла доставките на петрол през южния регион на тръбопровода "Дружба" в посока Унгария, Чехия и Словакия на 4 август, тъй като санкциите блокираха плащанията на таксите за пренос. Чешкият оператор на тръбопровода Mero CR заяви, че очаква работата да бъде възобновена до дни.

Влияние върху пазара оказват и данните за щатските резерви на "черно злато". Според Американския петролен институт щатските запаси са нараснали с 2,2 млн. барела миналата седмица, смятат хора, запознати с данните. Предстои официалната статистика да бъде публикувана по-късно в сряда.

Миналата седмица цената на суровината падна до шестмесечно дъно поради сигнали, че търсенето отслабва. Въпреки това все още има редица бичи сигнали за петрола на фона на продължаващата война в Украйна и санкциите срещу Москва.

"Смятаме, че спадът в петрола, предизвикан от рецесията, може да е приключил", коментира Джоу Ми, анализатор в изследователския институт Chaos в Шанхай.

Въпреки че пазарът на петрол продължава да е в бича структура, в която цените на спот пазара са по-високи от цените на фючърсните доставки, разликата в спредовете се е свила, което предполага, че има известно облекчение на затегнатата ситуация. Спредът на Брента между двата му договора сега е в размер на 1,41 долара за барел спрямо над 3 долара преди месец.

В последните месеци "черното злато" поевтиня, след като централните банки, в т.ч. Федералният резерв на САЩ, започнаха серия от лихвени повишения в опит да озаптят инфлацията. Предстои по-късно в сряда да бъдат публикувани данни за щатската инфлация, като има очаквания за известно забавяне в растежа, но и за запазване на високите равнища, съобщава Investor.bg.

Коментари

Новини Варна