IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 17°
Свят
15:45 | 16 август 2022
Обновен: 12:57 | 23 април 2024

Тийнейджър, а вече докторант! Яник - супермозъкът. Историята на детето чудо

Той е само на 8, когато завършва средното си образование

По материала работи: Слав Велев
Тийнейджър, а вече докторант! Яник - супермозъкът. Историята на детето чудо

Снимката на Яник Клайбринк на страницата на Института по математика към Франкфуртския университет "Гьоте" определено привлича вниманието

 

Той е тийнейджър, но вече е докторант: още на 17-годишна възраст Яник Клайбринк завършва бакалавърска и магистърска степен по математика и става докторант. Медиите в Германия го наричат "супермозък".

Той е само на 8, когато завършва средното си образование. На 11 години вече има бакалавърска степен, а сега стана ясно къде иска да продължи образованието си. Лоран Симонс от Белгия е най-известното дете чудо в Европа, пише DW.

Името на Яник неслучайно е в списъка със сътрудниците на една от водещите институции в областта на математиката: 18-годишният младеж е не само докторант, но и изследовател в института. Още на 17-годишна възраст Яник завършва бакалавърска и магистърска степен по математика и става докторант - паралелно със задължителната матура.

Медиите в Германия наричат Яник "супермозък" и пишат за него, че е "един от най-младите докторанти" и "изключителен талант в математиката". Още на 12-годишна възраст Яник започва да учи във Франкфуртския университет, като паралелно продължава да посещава училище. Тази възможност е предвидена в германския Закон за висшето образование, като целта е да се подпомогне развитието на особено надарени деца.

Като дете Яник прекарва няколко години в САЩ, където се премества заради служебните задължения на баща си. Именно там талантливото дете получава възможност да посещава всички налични курсове по математика - независимо от възрастта му. В резултат от това при завръщането му в Германия става ясно, че на 12 вече е завършил цялата гимназиална програма. Това подтиква родителите на Яник да потърсят допълнителни възможности за сина си - и ги откриват във Франкфуртския университет.

Рядък талант

За Яник математиката не е просто наука - тя е неговата страст. Още от началното училище е запален по числата и изчисленията. "Възрастта в математиката е второстепенен въпрос, най-важното тук е работата в екип", казва младежът.

Досега най-изявеният млад талант в областта на математиката беше Петер Шолце, който е само на 24, когато през 2012 година става професор в университета в Бон. Поне за момента Яник не споделя свръхамбициозни планове за бъдещето си. Знае само, че то със сигурност ще е свързано с математиката. В свободното си време тийнейджърът обича да плува и да играе тенис.

Коментари

Новини Варна