IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 12°
Свят
14:00 | 31 август 2022
Обновен: 13:45 | 28 март 2024

„Газпром” спря подаването на гориво по „Северен поток-1”

Прекратяват се и доставките за френската компания „Анжи”

По материала работи: Ставри Таргов
„Газпром” спря подаването на гориво по „Северен поток-1”

Ново спиране на газовите доставки от Русия задълбочава кризата на енергийния пазар и увеличава перспективите за рецесия в Европа.

„Газпром” спря от днес подаването на гориво по „Северен поток-1”. Москва обяви, че прекратяването е за профилактични работи и ремонт и газ няма да тече по тръбата до 3 септември.

Европейските страни обаче се опасяват, че Русия може да удължи прекъсването и обвиняват Владимир Путин, че използва енергийните доставки като оръжие.
За разлика от 10-дневната профилактика на „Северен поток-1” миналия месец този път спирането беше обявено преди по-малко от две седмици, а ремонтните дейности се извършват от „Газпром”, а не от компанията оператор на тръбата.

От 1 септември „Газпром” спира изцяло подаването на газ и за френската компания „Анжи”. Причината, според Москва, е неуредено плащане съгласно новите изисквания на президента Владимир Путин, съобщава Нова.

Коментари

Новини Варна