IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 11°
Свят
16:15 | 1 септември 2022
Обновен: 09:01 | 23 април 2024

Путин няма да присъства на погребението на Горбачов! Графикът не му позволява

Прощаването с бащата на перестройката ще има "елементи" на държавно погребение, уточниха от Кремъл

По материала работи: Слав Велев
Путин няма да присъства на погребението на Горбачов! Графикът не му позволява

Руският президент Владимир Путин няма да присъства на погребението на последния съветски лидер Михаил Горбачов в събота поради ограничения в графика, съобщиха от Кремъл.

В разговор с репортери говорителят на Кремъл Дмитрий Песков каза, че Путин е отдал почитта си в четвъртък сутринта, като е посетил и положил венец в Централната клинична болница в Москва, където Горбачов почина във вторник.

„За съжаление, работният график на президента няма да му позволи да направи това на 3 септември, затова той реши да го направи днес“, каза Песков.

Той добави, че погребението на Горбачов ще има "елементи" на държавно погребение, включително почетен караул, и че държавата помага за организацията, предаде Ройтерс.

Путин и Горбачов имаха сложни отношения. През годините Горбачов критикуваше бившия агент на КГБ, но и го хвалеше за стабилното развитие на Русия.

В миналото Путин заяви, че разпадането на СССР е "най-голямата геополитическа катастрофа на века".

В поздравителна телеграма за 90-годишнината на Горбачов Путин го нарече "необикновен" политик, който помогна за промяна на световната история.

Коментари

Новини Варна