IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 16°
Свят
08:45 | 11 септември 2022
Обновен: 02:56 | 17 април 2024

В САЩ с възпоменателни церемонии почитат жертвите на атентатите от 11 септември

Близо 3000 души загинаха при атаките в Световния търговски център

По материала работи: Ставри Таргов
В САЩ с възпоменателни церемонии почитат жертвите на атентатите от 11 септември

В САЩ с възпоменателни церемонии почитат жертвите на атентатите от 11 септември 2001 година.

Навършиха се 21 години от нападенията с отвлечени пътнически самолети. Близо 3000 души загинаха при атаките в Световния търговски център, Пентагона и в поле в Шанксвил.

Американският президент Джо Байдън ще се включи в церемония по полагане на венец в Пентагона, след което ще изнесе реч в памет на жертвите на нападението.

Първата дама Джил Байдън ще говори на възпоменателна церемония в Шанксвил, Пенсилвания, а вицепрезидентът Камала Харис и съпругът ѝ ще са в Ню Йорк на церемонията на Националния мемориал за 11 септември.

В Ню Йорк на церемонията на мястото, където бяха кулите – близнаци ще бъдат традиционно прочетени имената на загиналите и ще бъде запазено мълчание в моментите, в които самолети се врязаха в кулите, Пентагона, един от самолетите се разби в Шанксвил и в момента, в който кулите се срутиха.

Отделно в Ню Йорк в Манхатън ще бъдат издигнати кули от светлина - символ на небостъргачите на Световния търговски център, които ще могат да бъдат видени в радиус от около 95 километра. Като част от отбелязването на годишнината сгради като Емпайър Стейт Билдинг ще светят в синьо.

Близо един на всеки четири американци е роден след атаките и 21 години по-късно не всички американци имат ярък спомен за непосредствената атмосфера след случилото се. Също така не всички споделят възгледите за този ден, изпълнен с трагедия.

Според допитване на групата More in Common и YouGov. Като цяло 73 процента от американците казват, че чувството на единство характеризира периода малко след атаките, но при разбивка по възраст по-младите посочват, че същия този период се характеризира с грубото отношение към американците с мюсюлманско потекло и протести против войната. Според допитването 63 процента от милениълите споделят това мнение.

През 2001 година в отговор на атентатите Съединените щати и съюзниците започнаха войната в Афганистан, след като талибаните отказаха да изпълнят искането на САЩ да екстрадират лидера на международната терористична мрежа "Ал Кайда" Осама бин Ладен.

В крайна сметка Бин Ладен беше убит, а последният американски войник напусна Кабул миналата година, като така бе поставен край на войната там, която бе най-дългата водена от САЩ, припомня БНР.

Коментари

Новини Варна