IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 17°
Свят
10:00 | 18 септември 2022
Обновен: 17:49 | 27 март 2024

Откриха още доказателства за зверствата в Изюм

Украинският президент обвини руските въоръжени сили, че масово са прибягвали до мъчения в Харковска област

По материала работи: Слав Велев
Откриха още доказателства за зверствата в Изюм

Украинските власти продължават ексхумирането на телата от масовите гробове, открити в отвоювания град Изюм. Според официални източници там са погребани стотици. Украинският президент Володимир Зеленски обвини руските въоръжени сили, че масово са прибягвали до мъчения в доскоро окупираната от тях част от Харковска област.

Представители на Службата за спешна помощ и полицейски експерти и следователи работят в гората край Изюм, като правят оглед на телата, някои от които са на украински войници, други на цивилни. Открити са още доказателства, че хората, чиито тела бяха открити в масовия гроб, са били изтезавани. А в освободени градове и села на Харковска област са открити над десет помещения, приспособени за мъчения. Това каза в късното си обръщение президентът на Украйна Володимир Зеленски:

"Мъченията са били широко разпространена практика в териториите, окупирани от Русия. Така са правили нацистите. Така правят и рашистите. Но и на тях ще им бъде търсена отговорност по същия начин - както на бойното поле, така и в съдебните зали."

Чешкото председателство на Съвета на ЕС призова за създаване на нов международен трибунал, който да установи истината за случилото се в Изюм и на други места в Украйна, където има съмнения за военни престъпления.

Междувременно назначените от Русия окупационни власти в южната Херсонска област съобщиха за сражение в центъра на град Херсон. Отекнали са и няколко експлозии. Предполага се, че се е задействала руската система за противоракетна отбрана, съобщава агенция ТАСС. Според украинска агенция възможно е да става въпрос за сблъсъци между групи руски военни.

От Генералния щаб на украинската армия съобщиха, че продължава контраофанзивата за отвоюване на Херсонска област и руските сили се готвят за изтегляне оттам.

Коментари

Новини Варна