IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 14°
Свят
15:00 | 21 септември 2022
Обновен: 22:47 | 24 април 2024

Размирици в Иран: Накривен хиджаб, убита млада жена в ареста и… хаос!

Кюрдска правозащитна група обяви, че има петима загинали, но Техеран отрича за смъртни случаи

По материала работи: Слав Велев
Размирици в Иран: Накривен хиджаб, убита млада жена в ареста и… хаос!

Кадър: Туитър

Петима души са били убити в Иран, след като силите за сигурност са открили огън по време на протести заради смъртта на жена в полицейски арест, съобщи кюрдска правозащитна група, в третия ден на безредици заради инцидент, който разпали гнева на цялата страна, съобщи Ройтерс, предаде "ДИР.bg".

22-годишната Махса Амини жена бе арестувана в Техеран за нарушаване на правилата на шериата, повеляващи жените да покриват косата са и да носят дълги и широки дрехи. В петък тя почина, след като изпадна в кома. В социалните мрежи се появиха постове, че тя е била пребита в полицейската кола, предаде Ройтерс. Полицията отрече тя да е била бита и заяви, че младата жена се е почувствала зле, докато чакала с други задържани иранки, и е починала от внезапно спиране на сърцето.

Няма официално потвърждение за смъртните случаи. Официалната информационна агенция IRNA съобщи, че в редица градове в седем провинции е имало "ограничени" протести, които са били разпръснати от полицията.

Държавната телевизия заяви, че редица протестиращи са били арестувани, но отхвърли "някои твърдения за смъртни случаи в социалните медии", като показа двама ранени младежи, които отрекоха съобщенията, че са били убити.

Коментари

Новини Варна