IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 14°
Свят
11:00 | 25 септември 2022
Обновен: 03:41 | 24 април 2024

Италия избира нов парламент днес

Очаква се победа на десния блок, начело с Джорджа Мелони

По материала работи: Слав Велев
Италия избира нов парламент днес

Графика: БНТ

Италианците гласуват днес на парламентарни избори, свикани след падането от власт на правителството на Марио Драги. Близо 50 милиона души имат право на глас.

Прогнозите са за победа на Движението "Италиански братя" на Джорджа Мелони, което води с 25% от гласовете, според последните проучвания, предаде БНТ.

Италия е изправена пред възможността да има първата жена министър - председател начело на най- дясното правителство след Втората световна война. Фаворит за поста е 46 - годишната Джорджа Мелони, която обещава намаляване на данъците и радикални мерки срещу имиграцията. Оглавяваните от нея Италиански братя бяха единствените от големите партии, които не участваха в правителствата през последните четири години и в предишното управление - това на Марио Драги и тя силно изтъкваше този факт по време на предизборанта кампания.

Кои са основните претенденти на тези избори?

"Италиански братя" се явява в коалиция с "Лига" на Матео Салвини и с "Форца Италия" на Силвио Берлускони Сред левите най- много гласове се очаква да спечели Демократическата партия на Енрико Лета Сред водещите играчи е и антисистемното движение "5 звезди" на Джузепе Конте.

Изборните секции отварят в 7 сутринта и затварят в 23 часа местно или полунощ българско време. Официалните резултатите се очакват по-късно през нощта.

На тези избори има няколко интересни промени, защото те са първите след промяната на конституцията.

За първи път ще бъде избран парламент в намален състав, в Камарата на депутатите ще има вместо 630 - 400 избраници, а в Сената - вместо 315 - ще са 200.

Италианската избирателна система е изключително сложна. И в двете камари 67% от представителите се избират с пропорционален вот, 31% - с мажоритарен, а 2% - с гласовете на италианците в чужбина.

Коментари

Новини Варна