IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 12°
Свят
13:15 | 26 септември 2022
Обновен: 21:44 | 18 април 2024

Путин: Европа трябва да се отнася с уважение към Русия!

10 убити и 20 ранени при стрелба в училище в Ижевск, руснак гърмя в мобилизационен център в Иркутска област

По материала работи: Слав Велев
Путин: Европа трябва да се отнася с уважение към Русия!

Путин на среща с Лукашенко/Снимка: БГНЕС

Европейските страни трябва да се отнасят с уважение към Русия и Беларус, подчерта руският президент Владимир Путин на среща с беларуския си колега Александър Лукашенко, съобщават руски медии.

Лукашенко в частност припомни думите си, че бъдещето на Европа е заедно с Русия и Беларус.

"Заедно с Русия, където те имат всичко необходимо. И те имат това, което можем да купим от тях: технологии и така нататък. Какво друго им трябва? Просто трябва да вземем отговорни решения. И трябва да се отнасят към нас с уважение", добави още Путин.

Руският президент Владимир Путин на среща с президента на Беларус Александър Лукашенко обяви планове за обсъждане на много въпроси, включително икономическото сътрудничество и ситуацията в региона.

"Много се радвам, че намерихте време да дойдете и да поговорим за всички въпроси, които планирахме да обсъдим в Самарканд. Тук има много въпроси, те са свързани със ситуацията в региона, но икономическите въпроси са не по-малко важни", заяви Путин, цитиран от "Труд".

Путин смята за странно блокирането на доставките на беларуски торове за световните пазари.

"За съжаление, доставките на беларуски торове за световните пазари все още са блокирани. Това е много странно, защото световните пазари, особено в развиващите се страни, имат остра нужда от този продукт", каза руският президент в понеделник на среща с беларуския си колега Александър Лукашенко.

В същото време при смъртоносна стрелба в училище в Централна Русия са загинали най-малко десет души, включително пет деца, а ранените са над 20.

На място в град Ижевск са пристигнали линейка и служби за сигурност. Съобщава се, че стрелецът се е самоубил.

Започнало е разследване, като все още не е ясен мотивът за стрелбата.

В същото време въоръжен мъж откри огън в мобилизационен център в Иркутска област в Русия, съобщава "Ройтерс".

Нападателят, който във видео, публикувано в социалните медии, се идентифицира пред полицейските служители като 25-годишния Руслан Зинин, е започнал стрелба във военния комисариат в град Уст-Илимск.

Стрелецът е задържан.

Областният управител на Иркутск Игор Кобзев съобщи в "Телеграм", че ръководителят на военния комисариат е в болница в критично състояние. Той подчертава и че нападателят "категорично ще бъде наказан".

Редица мобилизационни центрове бяха атакувани, след като руският президент Владимир Путин обяви частична военна мобилизация миналата сряда.

Преди дни се проведоха протести срещу мобилизацията в Дагестан и Якутия.

Междуврменно бяха приети закони, предвиждащи до 10 години затвор за избягващите мобилизация и отказващите да се подчинят на нарежданията на военните командири. Увеличени са наказанията и за дезертьорство, мародерство и други.

Коментари

Новини Варна