IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 11°
Свят
14:40 | 28 септември 2022
Обновен: 20:45 | 19 април 2024

Бягащите от мобилизацията руснаци: Дълг ли? За тях сме пушечно месо!

Който има пари, тръгва за Обединените арабски емирства или Турция

По материала работи: Ставри Таргов
Бягащите от мобилизацията руснаци: Дълг ли? За тях сме пушечно месо!

Хиляди руснаци се опитват да напуснат страната - от страх да не бъдат изпратени на фронта. Според военното министерство ще бъдат мобилизирани само 300 000 мъже на възраст под 55 години, които вече са служили в армията.

Руски медии обаче информират и за случаи на получени повиквателни и от по-възрастни руснаци, които нямат опит в армията. Вестник "Новая газета Европа", който е критично настроен към режима, твърди, че всъщност властите искат да мобилизират значително повече от посочената бройка запасняци - до един милион души. Кремъл отрича, но хората се тревожат.

"Всъщност не се страхувам. Ако решат, могат да вземат когото си поискат", казва пред Дойче Веле 28-годишният работник в склад Михаил Баянкин от Череповец.

Той обаче е категоричен, че няма да вземе в ръцете си оръжие, защото не разбира какви са целите на тази тъй наречена военна специална операция. "Говорят за някакъв дълг. Какъв е този дълг? Ако ние бяхме нападнати, разбирам. Но е точно обратното - ние нападнахме наш съсед."

Като Михаил мислят и много други мъже в Русия. Някои от тях просто се качват в автомобила или самолета и бягат. Който няма виза, тръгва към Грузия, Казахстан или Монголия.

Очевидци свидетелстват в социалните мрежи за километрични опашки на граничните пунктове с тези държави. Който има пари, бяга в Обединените арабски емирства или Турция. Сърбия и Финландия също са сред желаните дестинации.

Путин се заблуди. Реши, че мобилизацията ще му помогне. Но много по-реалистично е Украйна да издържи, а в Русия да има поток от погребения, лов на дезертьори, плачещи майки, съпруги, деца. И така да дойде краят на Путин.

Мъж на 34 години от Краснодар, инженер по професия, който пожела анонимност, току-що е пристигнал в грузинската столица Тбилиси. Той е служил в армията и отговаря на критериите за частичната мобилизация. "Не съм напуснал страната завинаги. Аз обичам Русия и все някога ще се върна", уверява той.

И Денис от Ростов на Дон, който е на 28 години, всъщност не е искал да напуска Русия. Но след 24 февруари, когато избухна войната, той е разбрал, че нещо не е наред: "Всички разбрахме, че това не означава нищо добро - макар до последно да вярвахме в добрия изход."

43-годишният Валери Клепкин, инженер по професия, до преди два дни е живял в руския Север. Военната си служба е отбил във вътрешни войски, откъдето от началото на войната срещу Украйна е получил вече няколко запитвания. Той обаче не е откликнал.

"Офицер от запаса съм и не искам да чакам, за да се изправя пред избора - затвор или убиец." Когато научил за мобилизацията, си събрал багажа и незабавно заминал за Финландия, където има много приятели.

Учил е дори финландски преди време, дядо му живее във Финландия. Сега Валери е щастлив, че е успял да избяга във Финландия. През последния уикенд Финландия регистрира рекорд в броя на пристигащите руснаци за 2022 година. Само в събота и неделя от Русия във Финландия са влезли близо 17 000 руснаци. А това е двойно повече отколкото през предходния уикенд.

Тези страни не приемат руснаци

По-трудно е бягството в балтийските държави - теоретично там то е невъзможно. Веднага след обявяването на частичната мобилизация, Латвия обяви, че заради националната сигурност страната му няма да допуска руснаци, бягащи от мобилизацията.

Литва и Естония също не приемат бягащи руснаци. И чешкото правителство възприе подобна позиция, а финландското обмисля съвсем да спре транзита на руски граждани.

Руският опозиционер Лев Шлосберг критикува това поведение. В интервю за Дойче Веле той обвинява властите в източноевропейските държави, че са се огънали пред деснопопулистките сили и се опитват да издигнат нова Желязна завеса: "Рано или късно отново всички ще живеем в мир. А колкото по-голям е разломът помежду ни, толкова по-трудно ще ни бъде да заживеем отново заедно", посочва той.

"Не ги интересува дали ще се върнем от фронта"

Михаил Баянкин смята, че пътят до мира е дълъг. Самият той не знае дали въобще ще е жив дотогава. Според 28-годишния работник от Череповец, правителството на Русия не цени особено човешкия живот: "Казват ни: отивайте на фронта. Но изобщо не ги е грижа дали някога ще се върнем оттам. За тях сме просто пушечно месо."

И Валери Клепкин не вярва в щастливото си бъдеще в Русия - не и в близко време. "Когато преди повече от 100 години в Русия избухва Гражданската война, сънародниците ми тогава едва ли са си представяли, че съветският тоталитарен режим ще просъществува 70 години. Путин няма да се задържи толкова на власт, но е твърде вероятно да остане още няколко десетилетия", пише dw.com.
 

Коментари

Новини Варна