IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 12°
Свят
14:40 | 1 октомври 2022
Обновен: 14:30 | 27 март 2024

След анексирането на 4 украински региона от Путин САЩ изпраща военна армада към Европа

На мисия тръгна най-големият самолетоносач в света “Джералд Р. Форд”

По материала работи: Ставри Таргов
След анексирането на 4 украински региона от Путин САЩ изпраща военна армада към Европа

Владимир Путин анексира четири украински региона към Русия в бурна реч в Кремъл, в която се зарече да “разбие” Запада и да освободи света. Думите му породиха опасения, че се готви да използва огромния ядрен арсенал на Москва, съобщиха западни издания.

На този фон САЩ обявиха, че ще изпратят на мисия за първи път най-големия самолетоносач в света “Джералд Р. Форд”, който струва 13 млрд. долара. Той ще плава в Атлантическия океан и ще спре в Европа. Украйна пък поиска бързо членство в НАТО.

“Искам киевските власти и техните истински господари на Запад да ме чуят, така че всички да запомнят това – хората, живеещи в Луганск и Донецк, Херсон и Запорожие, стават наши граждани завинаги”, каза Путин, повтаряйки заплахата си да използва “всички сили” за защита на новите територии на страната му.

Церемонията по подписването на анексирането се състоя в Георгиевската зала в Кремъл, където през 2014 г. се подписа договорът с Крим. Освен президента и ръководителите на четирите области в залата присъстваха депутати, сенатори и общественици.

Присъединяването към Русия на Донецката народна република (ДНР), Луганската народна република (ЛНР), Херсонска и Запорожка област стана, след като в тези райони се проведоха спорни рефендуми, които Европа и САЩ не признават. Западът веднага обяви, че няма да приеме анексирането.

“Всички територии, незаконно окупирани от руските нашественици, винаги ще принадлежат на суверенния народ на Украйна”, обяви шефката на ЕК Урсула фон дер Лайен.

Съгласно поправка в руската конституция, направена през 2020 г., на Путин и неговите наследници на поста обаче е забранено да отстъпват веднъж придобити територии, което означава, че след като анексирането приключи, то ще бъде необратимо за руснаците. В тази връзка Путин призова украинските власти да прекратят огъня и да седнат на масата за преговори.

Голяма част от речта на стопанина на Кремъл беше срещу Запада.

“Западът търси нови възможности да ни удари и те винаги са мечтали да разделят държавата ни на по-малки държави, които ще се бият една срещу друга”, заяви Путин. Той ги обвини в алчност, като добави, че винаги са се стремили Русия да стане тяхна “колония”.

“Те не искат да ни видят свободно общество. Искат да ни видят като тълпа роби. Русия не им трябва. Русия ни трябва!”, допълни президентът под бурни аплодисменти в залата на Кремъл.

Обещанието на руския лидер да защити своите нови територии ще бъде подложено на почти незабавно изпитание, тъй като в момента се смята, че хиляди руски войници са обкръжени в Лиман в района на Донецк, като градът е на ръба да падне.

В Украйна президентът Володимир Зеленски обяви, че иска бързо членство в НАТО, и обяви, че би преговарял само с друг руски президент.

Същевременно САЩ наложиха санкции срещу стотици физически лица и компании. Малко по-рано американските власти обявиха изпращането на най-големия самолетоносач в света “Джералд Р. Форд” в Атлантическия океан.

Плавателният съд, който е кръстен на 38-ия президент на САЩ, е в експлотация от 5 години, но за първи път ще участва в мисия. Вашингтон обяви, че разполагането му ще продължи месеци, и че корабът ще посети поне едно пристанище някъде в Европа. Към него ще се присъединят една подводница и 60 американски самолета.

Той ще се интегрира с части на НАТО и затова ще плава със 17 плавателни съда на ВМС на Канада, Дания, Финландия, Франция, Германия, Холандия, Испания и Швеция.

Самолетоносачът разполага с нова технология, която изстрелва самолети във въздуха с 25% по-бързо. Дълъг е над 300 метра и може да побере екипаж от 4539 души и 75 самолета. Въоръжен е с ракети земя-въздух и с оръдия за близък бой, пише 24 часа.
 

Коментари

Новини Варна