IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 17°
Свят
15:00 | 1 октомври 2022
Обновен: 09:38 | 25 април 2024

Продадоха конфискувана яхта на руски олигарх

Тя смени собственика срещу 37,5 милиона долара

По материала работи: Ставри Таргов
Продадоха конфискувана яхта на руски олигарх

Суперяхта, конфискувана от банка заради заем от 20,5 милиона евро на компания, свързана със санкциониран руския бизнесмен Дмитрий Пумпянски, е била продадена в Гибралтар за 37,5 милиона долара.

Това потвърди говорител на маршала на Адмиралтейството на Гибралтар пред "Гибралтарска хроника".

Яхтата е плавала под малтийски флаг и бе задържана по искане на американска банка заради заем от 20,5 млн. долара от компанията на Пумпянски.

Банката поискала връщане на кредита, защото милиардерът е включен в санкционните списъци след началото на войната в Украйна.

Купувачът е останал анонимен, а неговото предложение е било най-високо от 63 подадени оферти. Той ще доплати и допълнителни 505 000 евро за обзавеждане, както и за колекция от вина и др. алкохолни напитки на борда.

„Аксиома“ е дълга 73 метра и е първата яхта на олигарх, която е продадена като резултат от въведените санкции срещу Русия.

Яхтата беше конфискувана в Гибралтар през март, когато властите по света конфискуваха луксозни плавателни съдове, принадлежащи на руснаци, поставени под санкции.

На Пумпянски, бивш собственик на компанията OAO TMK, най-големият производител на стоманени тръби в Русия, бяха наложени санкции от ЕС и Обединеното кралство през март, когато британските власти го описаха като един от олигарсите, най-близки до руския президент Владимир Путин. Обединеното кралство оцени нетното му състояние на 1,84 милиарда паунда.

Луксозната яхта Axioma разполага със стъклен асансьор, инфинити басейн и 3D кино. Преди яхтата да бъде конфискувана тя можеше да се наеме на седмица за сума до 635 000 евро.

Според съдебни документи, цитирани от Ройтерс, JPMorgan е спечелила съдебна заповед в Гибралтар, позволяваща продажбата на яхтата, след като Пумпянски не е изплатил заем от 20,5 милиона евро, предоставен от американската банка на инвестиционна компания, която той притежава, пише 24 часа.

Коментари

Новини Варна