IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 10°
Свят
10:40 | 6 октомври 2022
Обновен: 22:48 | 23 април 2024

Мобилизацията – смъртоносната игра на Путин с руските страхове

На фронта се изпращат необучени руснаци

По материала работи: Ставри Таргов
Мобилизацията – смъртоносната игра на Путин с руските страхове

Шест месеца след като руският президент Владимир Путин обеща, че т.нар. "специална военна операция" за ликвидиране на украинската нация няма да изисква обща мобилизация, лидерът на Кремъл се отметна от думите си. Изявлението, че ще бъдат мобилизирани 300 000 "резервисти" - предимно такива с предишна военна служба, предизвика възмущение в цяла Русия.

И така смъртоносната комбинация от вълнения у дома и все по-ограничения военен апарат, изправен срещу все по-добре въоръжената украинска армия, означава, че дори Москва да успее да постигне целите си за набиране на войници, мобилизацията на Путин е обречена на неуспех. Това пише за изданието "Форин полиси" Дъг Клейн - сътрудник в Евразийския център на Атлантическия съвет .

Според него перспективите пред Русия са все по-мрачни.

"Изпращането на необучени, недостатъчно екипирани и до голяма степен нежелаещи да се бият в Украйна мъже ще бъде клане с малко прецеденти в съвременните военни действия. И повече от 260 000 руски мъже, напуснали страната след съобщението на Путин, знаят това", пише Клейн.

Мобилизираните обаче не се притесняват да споделят в социалните мрежи условията, на които са подложени. Не са редки онлайн публикациите, които показват различни ръждясали автомати "Калашников". Както и автомати "Мосин-Нагант", излезли от употреба още преди век.

А на войниците им е съобщавано сами да си набавят провизии като спални чували. Има и случаи, в които войниците са призовани да молят половинките им да пращат тампони, защото им е казано, че няма достатъчно медицински материали.

"Престъпно е да се изпращат необучени войници в бойни действия. ... Това е убийство", казва пред Moscow Times генерал-лейтенант Бен Ходжис, ръководил силите на американската армия в Европа. И изразява съмнение, че "тези мъже ще оцелеят много дълго".

В САЩ новобранците в армията се нуждаят от минимум 10 седмици основно обучение, за да са готови за бой. При безсистемната мобилизация в Русия мъжете се изпращат да се бият с една или две седмици подготовка, а някои - без почти никаква.

"Убитите десетки хиляди руски войници са предимно наемници. Тези мъже имаха поне някаква подготовка за водене на война, в рязък контраст с младите, стари и понякога болни новобранци, които сега се изпращат да умират", пише Клейн.

И сравнява ситуацията при въоръжените сили на Украйна, които по думите му през последните осем години са прекарали "в преобразяването си от овехтяла съветска армия, каквато все още има Русия, в модерна армия от западен тип".

Украйна също така прави дългосрочни инвестиции в бойните си сили, изпращайки както опитни войници, така и нетърпеливи новобранци в чужбина, за да получат обучение от западни военни.

Така например Обединеното кралство наскоро започна съвместна програма за обучение на 10 000 украински бойци, като ги събира с инструктори от британската армия и пет други съюзнически армии.

Според Клейн има причина Путин да разчита на ядрени заплахи - за да се опита да предизвика отново страхопочитание от руската армия. "Но дори и тук решимостта на Украйна проличава - официалната власт в Киев просто признават за възможността градът им да бъде унищожен от ядрено оръжие, и заявяват, че един такъв удар би променил само цената на войната, а не резултата от евентуална украинска победа", обяснява той. По думите му мобилизацията на Путин се случва, защото Русия губи войната.

И дава пример, че последните седмици Кремъл се старае или да обърне хода на войната (чрез мобилизация), или да затвърди вече постигнатите успехи (референдумите в четирите украински области). Но окупираните територии са изцяло в полезрението на Киев, тъй като Украйна планира да използва разширяващия се набор от западни оръжия за провеждане на по-нататъшни офанзиви.

От самото начало украинците казват, че крайната им цел е освобождаването на всички окупирани територии. Остават сериозни предизвикателства обаче, като например фактът, че по-нататъшните офанзиви ще бъдат особено трудни с настъпването на зимата.

Украинската власт твърди, че войната може да се окаже по-дълга и по-кървава - перспектива, далеч по-малко розова от убеждението на Путин, че Украйна може да бъде завладяна за няколко дни.

Но това е перспектива, която е повече основана на реалността, отколкото убеждението на Кремъл, че случайната мобилизация на необучени мъже може да спаси затихващите му военни сили. Мобилизацията на Путин бе обречена още преди да започне, заключва Клейн, пише 24 часа.

Коментари

Новини Варна