IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 14°
Свят
13:00 | 8 октомври 2022
Обновен: 15:20 | 25 април 2024

Путин замисля ядрена атака над Черно море или по Змийския остров?

При удара руският президент ще се скрие в бункер далече от столицата Москва

По материала работи: Слав Велев
Путин замисля ядрена атака над Черно море или по Змийския остров?

След като предупреди Запада, че не блъфира, когато заплашва с употребата на ядрено оръжие, руският президент Владимир Путин наистина успя да стресне НАТО със задействането на най-голяма в света ядрена подводница K-329 “Белгород”, способна да носи на борда си безпилотния подводен дрон от последно поколение “Посейдон”. Наричан още “оръжието на апокалипсиса”, той е неуловим от вражеските радари и е способен да предизвика ядрено цунами, което би унищожило напълно големи крайбрежни територии на практика навсякъде по света. Ескалацията бе засилена и от информацията от последните дни, че към Украйна е тръгнал влак, принадлежащ на секретна ядрена дивизия и натоварен с ядрено оръжие и боеприпаси. Стигна се дотам в сряда полският президент Анджей Дуда да поиска от САЩ разполагане на ядрено оръжие на територията на страната, пише "24 часа".

Източници на британския в. “Таймс” посочват, че ударът на Путин най-вероятно ще бъде нанесен над Черно море. Президентът щял да даде заповедта, скрит в бункер далече от столицата Москва. Най-приближените му били предупредени да евакуират бързо семействата си на сигурно място. Предполага се, че убежището е бункер в Сибир, вероятно на полуостров Ямал или в планината Алтай, способен да побере според слуховете 100 000 души.

Западни експерти, които са убедени, че лидерът в Москва е способен на всякакви чудовищни изстъпления, от седмици опитват да разгадаят какви мащаби и форми би могъл да придобие евентуалният Армагедон, който Путин би решил да отприщи. Пред “Дейли бийст” Витали Федченко, анализатор и експерт по оръжия за масово унищожение предполага, че най-реалистичната хипотеза е взрив на голяма височина над Украйна,

чийто електромагнитен импулс ще “изпържи” дигиталните мрежи там и в цяла Европа. Вторият вариант е детонация на ниска височина, която убива десетки хиляди украинци, но няма непосредствено отражение върху съседните страни. Третият е т.нар. пробив на повърхността с ветрове, които в зависимост от посоката си могат да разнесат радиацията навсякъде по света. Тук не са взети предвид възможните планове на стопанина на Кремъл да унищожи с конвенционално оръжие 16-те ядрени реактора на Украйна, с което адът ще дойде на Земята, казва Федченко.

Според Род Торнтън, експерт по сигурността в Кинг колидж, Лондон, при първоначалния удар Путин едва ли ще разпореди да бъде разрушен цял украински град, целта дори ще е да бъдат причинени колкото е възможно по-малко жертви. Взривът ще е по-скоро символичен сигнал, чрез който Москва ще опита да покаже, че е сериозна и има намерение да се защитава с всички средства, обяснява британецът. Да се предвидят възможните цели, не е възможно, добавя той, но Змийският остров в Черно море, превзет от руснаците в началото на войната и впоследствие възвърнат от украинците и който се превърна в символ на украинската съпротива, е един от вариантите, който Путин може би има предвид.

В. “Файненшъл таймс” също споменава необитаемия Змийски остров, но добавя още варианти - подземен взрив и експлозия високо в небето над Украйна или над Черно море. Това действие ще е предупредително, по възможност без или с малко жертви. Изданието обаче уточнява, че електромагнитният импулс от този взрив ще изпържи незащитените електронни устройства, а радиоактивната вълна, която в началото ще е много голяма, ще намалее до 1% след 48 часа. По-голямата част от радиоактивния прах вероятно ще падне на земята до 24 ч и ще представлява огромна биологична заплаха. Останалите частици в по-ниска концентрация ще бъдат разпръснати по света от преобладаващите ветрове.

Последиците от евентуален ядрен удар зависят от много обстоятелства - като тип оръжие, къде и как се използва, какво е времето в този момент, но дори и малка атомна бомба може да има много тежки отражения заради радиацията, която ще създаде сериозни здравословни проблеми за оцелелите и може да се разпространи в Европа и Азия, като отрови околната среда.

Използването на ядрено оръжие обаче би могло да има обратен ефект. Защото не е изключено да се понесе и над Русия и да обедини населението, а и съседни партньорски държави срещу руските власти, затова вероятно Путин ще използва заряд, който да води до минимални последици, смята Торнтън. В същото време британският експерт посочва, че колкото по-притиснат е Путин заради загубите на руската армия в Украйна, колкото по-ясно става, че той няма как да спечели войната, толкова е по-вероятно ядреното оръжие да влезе в употреба. Но това ще му създаде нови проблеми - като вероятното сплотяване на противниците му, включително в средите на военните, които са против подобна опасна ескалация, както и ще принуди НАТО да се намеси директно в Украйна.

Бившият руски президент Дмитрий Медведев, който в момента е зам. - шеф на Националния съвет за сигурност, е на мнение, че Западът е прекалено уплашен от “ядрен апокалипсис”, за да реши да се намеси директно в Украйна, дори Русия да прибегне до ядрения арсенал. Не е ясно и как ще реагира останалата част от света. Но заплахите на руския президент накараха Индия и Китай да нарушат мълчанието си за войната в Украйна и да изразят тревога. НАТО заплаши със сурови последици, а Вашингтон ги нарече катастрофални. Според полския външен министър Збигнев Рау най-вероятният западен отговор ще е опустошителен удар, нанесен с конвенционално оръжие. Подобно предположение бе потвърдено и от бившия шеф на ЦРУ генерал Дейвид Пeтреъс, според когото САЩ и съюзниците ще унищожат напълно руските войски в Украйна и ще потопят Руския черноморски флот.

Евентуална руска ядрена атака няма да завари Запада неподготвен, обясняват експертите. Очаква се това да бъде предшествано от много активна размяна на разузнавателна информация между правителствата и агенциите за сигурност. Вероятно ще се увеличи много силно дипломатическият натиск върху Русия да промени курса, както и върху Индия и Китай да осъдят остро и решително намеренията ѝ. Това би могло да има силен ефект върху нея предвид зависимостта ѝ от експорта на горива.

5977. Това е броят на руските ядрени бойни глави според изчисления на Федерацията на американските учени. 1500 от тях са остарели и трябва да бъдат обезвредени. Повечето от останалите са стратегически - за използване на далечни разстояния, и има една по-малка част, които са тактически. Източници на в. “Файненшъл таймс” посочват, че Москва разполага с 1830 тактически бойни глави, но това издание твърди, че общо ядрените оръжия на Русия достигат 7454. Ройтерс пък добавя, че Москва разполага с 10 пъти повече тактически бойни глави от САЩ, като половината от американските са разположени в Европа.

Русия е безспорен лидер по ядрен арсенал, следвана от САЩ с 5428 ядрени бойни глави. Двете държави заедно притежават 90% от световните запаси. Още 7 държави разполагат с ядрено оръжие: Китай (350), Франция (290), Великобритания (225), Пакистан (165), Индия (160), Израел (90) и Северна Корея (20).

Коментари

Новини Варна