IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 12°
Свят
17:00 | 14 октомври 2022
Обновен: 13:33 | 30 април 2024

Майка юрка детето си да чисти, плаща й. После – наем за храна, за ток...

Твърди още, че така приучава дъщеря си да цени парите

По материала работи: Ставри Таргов
Майка юрка детето си да чисти, плаща й. После – наем за храна, за ток...

Седемгодишна дъщеря плаща наем на майка си. Майката на детето, която е от Флорида, първо сподели историята в "ТикТок", после тя беше подхваната от редица медии.

Във видеото, публикувано в социалната мрежа, майката обяснява, че плаща на детето дребни суми за различни домашни задължения, но в края на седмицата взима по един долар за електричество, за интернет, за храна и за наем.

От началото на войната в Украйна ТикТок се превърна в платформа за пропаганда. Бруталните кадри стигат и до децата. "Ако трябва да съм честен, не бих позволил на детето ми да ползва ТикТок", казва служител в компанията.

Във видеото, което е гледано от милиони, майката твърди още, че така приучава дъщеря си да цени парите. "Ако всеки ден върши полезни неща и получава пари, след като си плати сметките в края на седмицата, пак ще ѝ остават поне два долара", обяснява майката и добавя, че тези долари ще отиват в спестовна книжка - дъщерята ще ги получи, когато навърши пълнолетие.

Този доста спорен педагогически подход предизвика бурни дискусии в социалните мрежи. Част от родителите са възхитени от идеята, но повечето коментари са критични, дори гневни, пишат британски и американски медии. "Оставете децата да бъдат деца!" - така най-кратко може да бъде обобщена критиката.

Дали обаче такова поведение на майката остава в рамките на закона? Какво е положението в Германия обяснява юристът Дитмар Вал от Съюза на наемателите:

"Всичко зависи от това дали детето е пълнолетно или не е. На непълнолетните деца родителите дължат издръжка, в чиито рамки влиза и безплатното живеене."

Юристът пояснява, че родителите нямат право да взимат наем от непълнолетни деца. В определени случаи това важи дори при пълнолетни деца, например когато те карат първото си професионално обучение или пък следват.

Дитмар Вал казва, че в Германия това задължение на родителите произтича от Гражданския кодекс. Но то важи с една уговорка. Когато синът или дъщерята не полагат усилия в професионалното образование или в следването, родителите по изключение могат и в този период да им събират наем.

Пред "Щутгартер Цайтунг" юристът Вал все пак обобщава, че "в Германия е относителна рядкост родители да взимат наем от децата си", пише Дойче Веле.

Коментари

Новини Варна