IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 20°
Свят
16:40 | 14 октомври 2022
Обновен: 09:24 | 23 април 2024

Моето тяло – моят избор...

Иранка свали хиджаба и остана чисто гола

По материала работи: Ставри Таргов
Моето тяло – моят избор...

“Моето тяло – моят избор” е заглавието на видеото на иранката Джаки Сингх. В клипа, споделен в Twitter, жената захвърля хиджаба си, който покрива тялото и лицето и, след това показва визии с различни тоалети, които подчертават красотата и извивките на тялото и, съобщава 24 часа.

В края на видеото Джаки остава съвсем гола, като това е демонстрация на липсата на право на жените в Иран да правят с телата си каквото намерят за добре, което по дефиниция е изконно право на всяко човешко същество.

“Моето тяло – моят избор” е не просто модерна тенденция в социалните мрежи, а съвременна революция. Борба за нормален живот, равни човешки права и независимост. Борба за спасението на майките, жените в Иран, които до този момент бяха унизително третирани като предмети. Борба за фундаментални промени, от които зависи дали следващите поколения момичета в Иран ще носят на плещите си тежкото бреме на забравата.

По време на демонстрациите в Иран много жени отрязаха косите си в знак на съпричастност. Дори шведска депутатка от Европейския парламент отряза косата си по време на реч в Страсбург.

Водещи френски актриси, включително Жулиет Бинош и Изабел Юпер, също отрязаха кичури коса.

Поети, писатели и журналисти дадоха тласък на вълната от одобрение на случващото се в Иран и насърчиха още повече протестиращите да се борят.
Случващото се в Иран ще остане в историята, то е лицето на прехода към кардинални промени.

Смъртта на Амини, която беше арестувана в Техеран на 13 септември за “неподходящо облекло” е повод да се изкрещи “Моето тяло – моят избор!”, повод да исканията за повече свобода, равенство и край на религиозните ограничения да не останат само блян, пише bg-voice.

Коментари

Новини Варна