IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 16°
Свят
17:00 | 19 октомври 2022
Обновен: 15:01 | 29 април 2024

Путин обяви военно положение в Луганска, Донецка, Херсонска и Запорожка области

Започна евакуация, близо 60 хил. души ще бъдат разселени

По материала работи: Слав Велев
Путин обяви военно положение в Луганска, Донецка, Херсонска и Запорожка области

Руският президент Владимир Путин подписа указ за въвеждане на военно положение в присъединените към Русия четири нови територии - Луганска, Донецка, Херсонска и Запорожка, които Русия анексира на 30 септември, след спорни референдуми.

Според закона президентът на Руската федерация трябва незабавно да информира Съвета на федерацията и Държавната дума за въвеждането на военно положение. 

В граничните райони на Руската федерация се въвежда „средна степен на реагиране“, в останалите региони на Централния федерален окръг и Южния федерален окръг – "степен на повишена готовност".

Във всички региони на Руската федерация, с изключение на центъра и юга на Русия, се въвежда режим на "основна готовност".

По-рано местните власти в Херсонска област започнаха евакуация на жителите към левия бряг на Днепър.

"Всички властови структури на военно-гражданската администрация в Херсон са започнали да се прехвърлят на левия бряг на Днепър", заяви ръководителят на назначената от Русия администрация Владимир Салдо. "Те ще продължат своята работа оттам", добави той.

Салдо каза, че е въведена седемдневна забрана за влизане на цивилни в Херсонска област, на фона на засилващия се натиск на украинската контраофанзива, предаде Ройтерс. По негови думи в областта има достатъчно ресурси за удържането на град Херсон и забраната е необходима за "осигуряване на безопасността на цивилните".

"Градът ще бъде изцяло удържан. Просто се налага да осигурим безопасността на цивилните. Никой няма да се отказва от Херсон, военните знаят какво да правят", заяви Салдо.

Ръководителят на назначената от Русия администрация на Херсонска област каза, че властите възнамеряват да евакуират 50-60 хиляди души през следващите шест дни. По негови изчисления през следващите дни ще бъдат евакуирани по 10 000 души на ден. Той добави, че някои региони в Русия се подготвят да приемат хората. Повече от 5000 души вече са напуснали Херсон през последните два дни, каза Салдо.

Руските сили в Херсонска област бяха отблъснати на около 20-30 километра през последните седмици и има опасност да бъдат притиснати към западния бряг на Днепър, отбелязва Ройтерс.

Коментари

Новини Варна