IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 14°
Свят
15:30 | 20 октомври 2022
Обновен: 00:38 | 29 март 2024

Легендата Чилаверт влиза в битката за президент на Парагвай

Амбицията на вратаря е да спре корупцията

По материала работи: Слав Велев
Легендата Чилаверт влиза в битката за президент на Парагвай

Снимка: АРХИВ

Един от най-популярните футболисти в Южна Америка – вратарят Хосе Луис Чилаверт, ще се кандидатира за президент на родината си Парагвай. Изборите за нов държавен глава ще се проведат през месец април 2023 година.

Самият Чилаверт вече започна своята предизборна кампания, публикувайки снимки и статуси в социалните мрежи, демонстрирайки намеренията си, предаде БТА.

Бившият вратар, който бе известен с неспасяемите си изпълнения на дузпи и преки свободни удари, отдавна флиртува с политиката и дори влезе в остра конфронтация със сънародника си Алехандро Домингес, в момента президент на Южноамериканската футболна централа (КОНМЕБОЛ). Двамата стигнаха до съд, като Чилаверт беше осъден на една година затвор заради обвинения в клевета. Чрез Туитър акаунта си вратарят обвини Домингес в корупционни практики не само в периода му като президент на КОНМЕБОЛ, но и преди това.

Вече на 57 години, някогашният идол на аржентинския клуб Велес Сарсфийлд и националния отбор на Парагвай, обяви през юни 2022 г. как ще бъде един от тези, които ще се кандидатират на изборите.

"След като размишлявам и чувствам отговорността да изградя по-добър Парагвай , решавам да формализирам кандидатурата си за президент, така че нашите хора да се почувстват отново горди парагвайци“, увери той тогава. Сега той представи лозунга на кампанията си. Чила публикува изображение в социалните мрежи с хаштаг #Буден Парагвай! Стоп на корупцията!"

И за да покаже, че наистина има сериозни намерения, Чилаверт създаде уебсайт, където обяснява своите предложения по определени въпроси като образование, социални грижи, икономика, енергетика, инфраструктура и сигурност преди изборите през април 2023 година.

Един от най-колоритните вратари в историята на футбола се казва Хосе Луис Чилаверт. Той е от малкото вратари, които показват страхотни умения при изпълнения на преки свободни удари и дузпи. Хосе Чилаверт е известен и с буйната си глава като не веднъж  е влизал в пререкания футболисти, треньори и шефове на отбори. Пълното му име е Хосе Луис Феликс Чилаверт Гонзалес.

Чилаверт е роден в беден квартал и бедно семейство в град Луке, който е на осем километра от столицата Асунсион. Има трима братя. Баща му работи като счетоводител, но има много трудности в намирането на средства за изхранването на цялото семейство.

„Мечтаех да съм нападател," казва по-късно Чилаверт. Докато играят по улиците в квартала, Чилаверт трябва да замести брат си на вратата, защото бил по-слаб от останалите. След това всички му измислят прякора Булдога, защото той показва първите си характерни черти още по улиците, пише "Sportal".

На 14 години той отива в Спортиво Лукено. По това време в този отбор са легендарните за 80-те години футболисти на Парагвай като Хулио Ромеро. На 18 години Чилаверт почти спира с футбола заради учението си в Икономическия университет. В крайна сметка той избира футбола и веднага прави своя дебют на вратата в националното първенство.

 

След края на мача Чилаверт си спомня само думите на своя дядо, че ще стане голям футболист. За съжаление обаче дядо му умира същата седмица и не може да види с очите си сбъдването на предсказанието. След това Чилаверт записва един сезон в Гуарани, където става шампион и е взет в аржентинския Сан Лоренцо, където треньор е Бора Милутинович. В този период Чилаверт започва усилени тренировки на дузпи и пряк свободни удари. Треньорът е удивен от ефективността на Чила.

През 1989 година идва и дебюта на Чилаверт с националната фланелка на Парагвай. Чилаверт прави впечатляващ дебют срещу Колумбия и един от най-големите си конкуренти на вратарския пост - Рене Игита.

Чилаверт носи победата на своя тим с точно изпълнена дузпа в края на мача и веднага става любимец на феновете. Когато съдията дава дузпата, Чилаверт пробягва целия терен на спринт, за да бие от бялата точка. Докато е в аржентинския Сан Лоренсо той среща своята бъдеща съпруга Марсела.

Първият удар! Чилаверт показва своята тъмна страна още по време на квалификациите за СП 1990. Чила получава гол от еквадорски нападател Авилес и изглежда радостта на еквадореца не се е харесала на Чилаверт, който го сваля на земята с юмрук и след това е изгонен. Чилаверт записва три години в испанския Сарагоса, преди да се завърне в аржентинското първенство. Чила подписва през 1991 година с Велес Сарсфийлд, където остава в следващите десет години и се превръща в легенда на отбора. Това е и най-успешния период на вратаря, който три пъти е избиран за номер 1 в света на своя пост.

Той успява да спечели титлата в Аржентина и Копа Либертадорес през 1994 година и Междуконтиненталната титла след победа над Милан. Тази година не минава и без изпълнение на Хосе Луис Чилаверт.

Велес губи от Химнасия и нервният вратар, разочарован от загубата, посича футболиста на противниковия отбор - Серхио Допасо. Това се случва в тунела и предизвиква масов бой, който за малко не приключва с големи поражения. Феновете и полицаите не успяват да се включат в мелето, а най-сериозно пострадал е треньорът на Велес - Карлос Бианки, който получава няколко шева по главата. Чилаверт не успява да се измъкне и е осъден на 13 месеца условно заради хулиганство. В същия сезон Хосе Луис Чилаверт бележи в един мач три гола от дузпи, с което става първия вратар в света с хеттрик.

През 1997 година отново на двубоя Колумбия - Парагвай, Чилаверт излиза с пълния си блясък и може би това е най-скандалното му поведение.

При едно съприкосновение с Фаустино Асприля, Чилаверт пада на земята и започва да се държи за главата. След това съдията показва червен картон на колумбийския нападател. Но след като се изправя на крака и Чилаверт получава червен картон, а съдията дава дузпа. В следващите две минути Чилаверт обяснява на съдията, че е капитан и не може да бъде изгонен, но реферът на променя решението си, като дава и дузпа за колумбийците.

След това Чилаверт отива при Асприля, който е седнал на скамейката и го удря в лицето, а друг колумбиец притичва и рита Чилаверт. Естествено, южноамериканските страсти много трудно се успокояват и няколко минути полицаите укротяват всички замесени лица до тъчлинията.

В същото време емблемата на Колумбия - Карлос Валдерама спори със съдията, дали парагвайския тим е направил всичките си три смени.

След това идва и най-големият успех на Чилаверт, който класира своя тим за Световното първенство във Франция 1998 и тима стига до 1/8 финалите. Чилаверт, заедно с Фабиен Бартес, са избрани за номер 1 в турнира. Именно заради страхотните изяви на Чилаверт Франция побеждава много трудно Парагвай с гол в продълженията на 1/8 финалите и тръгва по своя път към триумфа.

Много запомнящ е мачът Парагвай - България. Тогава Чилаверт успява да спре нашите нападатели и прави страхотен пропуск от пряк свободен удар. Въпреки това той става първият вратар, който се е опитал да вкара гол от пряк свободен удар на световно първенство.

Преди началото на турнира обаче Чилаверт също има проблеми с журналистите, като се опитва да набие един от тях, който се опитал да го снима. „Нямам проблем с тях. Те не могат да ме контролират. Не съм по техния вкус, защото не взимам наркотици и не ходя по дискотеки. Винаги ще им отвръщам, когато искат да си направят евтината сензацийка," заявява Чилаверт, докато е в Аржентина. Цели четири пъти Чила се е бил с журналисти, въпреки че не е от любимците на жълтата преса.

През 1999 година Чилаверт вече е световна звезда. Той отказва да играе за Парагвай на Копа Америка заради протест към правителството на своята страна. Чилаверт иска повече пари за образование и твърди, че хората от правителството са подкупни и не мислят изобщо за народа си.

В кампанията на световните квалификации за 2002 година, Чилаверт отново влиза на първо място във вестниците след като наплю в лицето Роберто Карлуш, и то точно докато бразилецът даваше интервю след мача. След това Чилаверт бива наказан за три мача, и не участва в първия двубой от Световното първенство 2002 година.

След мача Чилаверт се оправдава, че Роберто Карлуш го е обиждал расистки на индианец. „Ставай, индианец", след което Бразилия вкарва гол след изпълнение на корнер и Карлуш се хваща за гениталиите, гледайки към Чилаверт.

Вратарят на Парагвай губи самообладание и твърди, че всичко е започнало преди мача, когато Карлуш е твърдял, че този двубой ще бъде като на война по подобие на тази между двете страни от 19-и век, а Чилаверт е най-слабото място на парагвайците.

Преди Мондиал 2002 треньор на Парагвай е Чезаре Малдини, който често е критикуван. Чилаверт обаче като лидер на отбора подкрепя изцяло новия треньор. Прави грешка в мача с Испания, но въпреки това отборът му продължава към 1/8 финалите, където губи от Германия с минималното 0:1.

През 2003 година Чилаверт се отказва от националния отбор на Парагавай след като не успява да се разбере с отборните директори. Той записва 74 мача и 8 гола за Парагвай. Три пъти е обявяван за вратар номер 1 на годината от IFFHS. За постоянно се отказва от футбола през 2004 година след като става шампион на Парагвай.

През 2005 година е осъден на шест месеца условно във Франция заради злоупотреби с документите докато е бил в Страсбург. 

След края на своята кариера Чилаверт не изневерява на своя характер. В едно интервю той директно нападна Марадона. Докато дон Диего бе треньор на Аржентина „гаучосите" загубиха от Боливия с 1:6, а Чилаверт се изцепи, че: "Не може бивш наркоман да носи такава отговорност на национален селекционер."

Също така Чилаверт защити и уругваеца Луис Суарес за расистките обиди към Патрис Евра. Според Чилаверт, по време на световното във Франция и докато е бил в Страсбург, постоянно е бил обиждан на расистка основа: Французите не спираха да ме обиждат, че съм от Южна Америка.

Интересното за Булдога е, че той се страхува да лети и да пътува с кораб, защото не може да плува. Чилаверт има колекция от пистолети, която както сам казва, че не използва. Иначе извън футбола Чилаверт е силно религиозен човек. Закупил е кола от местната църква само защото Папа Йоан Павел II е използвал същата кола при едно от посещенията си преди много години.

В много мачове Чилаверт излиза с нарисуван булдог на фланелката си.

Коментари

Новини Варна