IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 17°
Свят
16:40 | 22 октомври 2022
Обновен: 14:44 | 27 април 2024

Прогноза: В Европа ще има недостиг на дизел

Не е случайно, че цените на този вид гориво не падат

По материала работи: Ставри Таргов
Прогноза: В Европа ще има недостиг на дизел

Следващият проблем с дефицита на енергоресурси ще възникне при дизела. Такава прогноза направи в ефира на обзорното предаване на Радио Варна Боян Рашев - експерт в управлението на енергията и ресурсите.

Според него за разлика от бензина цените на дизела не падат. Рашев допълни, че Европа скоро време ще има огромни проблеми с това гориво. Причините - „Русия е един от най- големите производители на дизел, който е преработен, не нефт. Апропо, САЩ също купуваше големи количества дизел от Русия и сега някои североизточни щати също изпитват недостиг.

Сега отделни щати, които нямат проблем с производството на дизел, няма как да го транспортират към тези, които имат проблеми с доставките. В момента САЩ имат рекордно ниски нива на складиран дизел в историята си. Рафинериите им не могат да произведат достатъчно, за европейските да не говорим.
А дизелът е двигателя на икономиката - говоря за кораби и камиони преди всичко, т.е., това което движи стоките. С други думи цената на дизела е в основата на инфлацията, не цената на бензина. И зимата Европа я чакат тежки месеци.

Според Рашев обаче България е защитена, тъй като имаме рафинерия, а много от страните в Европа няма необходимия капацитет за рафиниране на петрол. „Ние имаме, нашата рафинерия може да ни осигури достатъчно и дизел и бензин”- допълни той.

 

Коментари

Новини Варна