IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 10°
Свят
17:00 | 23 октомври 2022
Обновен: 09:32 | 23 април 2024

Варненец е в топ 100 на най-влиятелните евродепутати

Трима българи попаднаха в престижната класация, останалите са от БСП; Социалисти и демократи

По материала работи: Слав Велев
Варненец е в топ 100 на най-влиятелните евродепутати

Емил Радев/Снимка: European parliament (Multimedia centre)

Варненецът Емил Радев е сред тримата български евродепутати, включени в класация за стоте най-влиятелни членове на Европейския парламент, а българската делегация е сред най-добре представящите се по въпросите на цифровата политика.

Емил Радев (ГЕРБ; Европейска народна партия) и Сергей Станишев (БСП; Социалисти и демократи) са поставени съответно на 73-то и 74-то място в класацията на изследователската платформа EUmatrix. Петър Витанов (БСП; Социалисти и демократи) също е в топ 100 - заема 86-о място.

Проучването измерва влиянието чрез комбинация от няколко критерия, групирани в следните категории:

официални и неофициални лидерски позиции

законодателна работа

политическа мрежа

членство в комисии

поведение при гласуване.

Авторите на доклада подчертават, че той не е нормативна оценка, т.е. няма за цел да покаже кои членове на европарламента са "по-добри" от другите, а по-скоро кои са се оказали (поради комбинация от лични и обстоятелствени фактори) на позиции, от които са могли да оказват влияние върху политиката на ЕС.

Топ 10 на най-влиятелните евродепутати са:

Роберта Мецола (ЕНП; Малта), тя е председател на Европейския парламент,

Манфред Вебер (ЕНП; Германия),

Хейди Хаутала (Зелени/Европейски свободен алианс; Финландия),

Ираче Гарсия Перес (Социалисти и демократи; Испания),

Йохан ван Овертвелт (Европейски консерватори и реформисти; Белгия),

Хуан Фернандо Лопес Агилар (Социалисти и демократи; Испания),

Бернд Ланге (Социалисти и демократи; Германия),

Стефан Сежурне ("Обнови Европа"; Франция),

Бас Ейкхаут (Зелени/Европейски свободен алианс; Нидерландия),

Отмар Карас (ЕНП; Австрия).

Германската делегация е най-влиятелната като цяло и също така e една от най-добре представящите се пропорционално на своя размер. Обратно, французите и италианците се представят по-слабо, независимо от размера на техните делегации, пише "Дневник".

Сред малките страни малтийците, люксембургците и финландците в най-голяма степен надскачат възможностите си, докато словаците, кипърците и словенците са националните групи с най-слаби резултати.

Членовете на групата на социалистите и демократите се представят по-добре от очакваното в най-голяма степен, що се отнася до средното влияние.

Но депутатите на Европейската народна партия, изглежда, печелят позиции през последната година и остават най-влиятелните, взети като цяло.

Представителите на либералната "Обнови Европа" са по-силни от очакваното, когато става въпрос за получаване на лидерски позиции, важно законодателство или просто спечелване на гласове, докато евродепутатите от ЕНП и социалисти и демократи имат по-силни мрежи.

Оценките за здравните, цифровите, енергийните и селскостопанските политики показват смесени тенденции, що се отнася до влиянието по държави или по политически групи.

Например депутатите от Северозападна Европа имат средно по-голямо влияние върху енергийните и селскостопанските теми, докато тези от Централна и Източна Европа остават по-влиятелни от средното в цифровата и в по-малка степен в здравната политика.

Що се отнася до политическите групи, ЕНП печели позиции в области, в които преди изпитваше затруднения, като здравеопазване и селско стопанство, докато лявоцентристките сили подобряват представянето си по цифровите теми.

Кои национални групи надминават очакванията

Като цяло германската и френската са двете най-влиятелни делегации в Европейския парламент. Германците обаче упражняват много по-голямо влияние, тъй като френската делегация е значително по-фрагментирана (около една трета от нея принадлежи към маргинални групи).

Що се отнася до пропорционалното влияние, някои по-малки делегации в най-голяма степен обичайно надскачат възможностите си. Малката малтийска делегация очевидно надхвърля тежестта си поради избирането на малтийския евродепутат Роберта Мецола за председател на Европейския парламент по-рано тази година. Следват ги люксембургците (които имат средно най-добро представяне при гласуване) и финландците (които са силни както по отношение на своята мрежа, така и по отношение на законодателната си дейност).

Три малки национални делегации се представят по-зле от очакваното: Словакия, Кипър и Словения. Те са получили пропорционално по-малко лидерски позиции в Европейския парламент в сравнение с други национални групи, а словаците освен това имат ниски резултати, що се отнася до политическите им мрежи (по-специално само един от техните евродепутати има пряка връзка със словашкото национално правителство).

Що се отнася до най-големите делегации, германците средно се представят по-добре от италианците, французите и испанците. Основният фактор е силното германско представителство на ръководни позиции, което се дължи на факта, че те са най-голямата делегация както в ЕНП, така и в групата на Зелените/ЕСА, и една от най-големите в "Социалисти и демократи" и левицата.

Влиянието на германската социалдемократическа делегация се засилва от повишения им статут у дома след спечелването на изборите и получаването на канцлерския пост след почти 20 години. Тя може да стане още по-влиятелна, тъй като Италианската социалдемократическа партия скоро ще бъде в опозиция в страната си.

Испанците също са в трудна позиция, защото са изправени пред тежка изборна битка през следващата година.

Въпреки загубата на изборите германският консервативен блок ХДС/ХСС в момента държи председателството на ЕНП чрез бавареца Манфред Вебер.

Италианците и французите се представят по-слабо и поради факта, че много от тях принадлежат към групата "Идентичност и демокрация", която е изключена от разпределението на лидерските позиции в Европейския парламент. Освен това повечето френски евродепутати са от партии, които в момента са в опозиция в Париж, а това намалява общата им политическа тежест в европарламента.

Французите обаче спечелиха позиции през изминалата година, тъй като успяха да получат ръководството на групата на "Обнови Европа" (нещо, което не можаха да постигнат през 2019 г.).

Въпреки загубата на председателството на Европейския парламент италианците успяха да компенсират, като постигнаха други лидерски позиции и ключови закони. Много опитни италиански евродепутати обаче са на път да напуснат след националните избори, което вероятно ще намали общото им влияние за последната част от мандата.

И накрая, някои делегации също губят позиции, най-вече румънците, тъй като влиянието им в "Обнови Европа" намаля след смяната на Дачиан Чолош като лидер на групата и вътрешните разделения в партията.

Влиянието на полските евродепутати остава в застой поради концентрацията им в една група, "Европейски консерватори и реформисти", която играе по-незначителна роля в някои области.

Унгарците се представят най-зле пропорционално, що се отнася до законодателната дейност, тъй като най-голямата им партия в момента е без политическа група и като такава не може да насочва законодателството в европарламента.

Здраве

Голямата германска делегация като цяло е най-влиятелната в Европейския парламент при оформянето на здравната политика. Сред другите румънските евродепутати са тези, които надхвърлят възможностите си най-много, когато става въпрос за влияние върху здравното законодателство. Румънците са най-активни (пропорционално на числеността на националната си делегация) по отношение на законодателната дейност в областта на здравеопазването, следвани от словенците.

Тези национални групи, изглежда, печелят все повече позиции в сравнение с евродепутатите от Западна Европа, които преди бяха смятани за по-влиятелни. И все пак, когато става въпрос за лидерски позиции в здравеопазването, финландците са пропорционално най-добре позиционирани да използват ролята си в институцията, за да влияят на законодателството

Енергетика

Тежестта на най-големите страни Германия, Франция и Италия се усеща в енергийната политика. Те оказват значително влияние заради големия си брой евродепутати.

И все пак по-малките държави от Северозападна Европа обикновено упражняват по-голямо влияние, отколкото би се очаквало според техния размер.

Ирландските и датските евродепутати са пропорционално най-активни в енергийното законодателство и са на трето и съответно второ място по пропорционално влияние върху енергетиката. Като цяло финландците превъзхождат всички останали национални групи по тази тема.

Възможно е други национални групи да станат по-активни, тъй като дебатът все повече се поляризира. Например чехите са в добра позиция да влияят на енергийната политика заради ръководните им позиции в Европейския парламент. Това важи и за румънците, макар и в по-малка степен.

Селско стопанство

Двама германци (от много различни партии - ЕНП и Зелените) оглавяват класацията на най-влиятелните евродепутати в областта на селското стопанство. Трябва да се отбележи, че те имат различни възгледи и прокарват политиката в много различни посоки, следователно може да се каже, че техните действия се балансират взаимно.

Няколко други делегации обичайно се представят по-добре от очакваното, когато става въпрос за пропорционално влияние. Например люксембургците, финландците, ирландците, австрийците и белгийците.

Обратно, евродепутатите от Централна и Източна Европа (които имат различна ориентация към селскостопанските теми в светлината на настоящата криза) се мъчат да получат важни законодателни роли по тази област.

Цифрова политика

Като най-голямата делегация в европарламента германците имат значително влияние върху цифровата политика, както се вижда от факта, че първите трима най-влиятелни евродепутати в областта на цифровите технологии са от тази страна. Германия е в челните редици на натиска за европейски технологичен суверенитет и контролирането на ключови канали за влияние в ЕП е от първостепенно значение за тази задача.

От друга страна, когато се разглежда пропорционалното влияние на различните национални групи, естонците, без изненада, се представят най-добре. Те са следвани от малтийците, българите, чехите и словаците, което потвърждава предишни изследвания за по-високото ниво на ангажираност на делегациите от Централна и Източна Европа по отношение на цифровите технологии в сравнение с други области.

Тенденцията за увеличаване на влиянието на Централна и Източна Европа, изглежда, се засилва през последната година.

Методология

При изготвянето на класацията са взети предвид няколко критерия:

Лидерство: Назначенията на важни позиции в Европейския парламент или в рамките на политическите групи дават на депутатите правомощия да влияят върху широк набор от политики. За разлика от докладчиците политическите лидери нямат съществено влияние върху конкретно досие ("концентрирано влияние"). Най-силните лидери обаче могат на практика да влияят върху всякакви досиета чрез участието си в най-важните органи за вземане на решения. Това се нарича "дифузно влияние".

Законодателни дейности: Най-прекият начин за влияние върху законодателството е, ако евродепутатът е докладчик, докладчик в сянка или докладчик на становище по досиетата, гласувани в Европейския парламент. Ясно е, че определени досиета ще имат по-голяма тежест от други.

Представяне: Евродепутатите, които никога не се появяват, трудно могат да бъдат определени като влиятелни. Лесен начин да се повлияе на политиката в Брюксел е, като се участва в сесиите за гласуване. Самото участие обаче не е достатъчно: евродепутатите, чиито възгледи са твърде далеч от тези на техните колеги, може да се окажат на губещата страна през повечето време.

Мрежа: Колкото повече време евродепутатите прекарват в Брюксел, толкова по-силна е тяхната мрежа в ЕС, особено ако искат да бъдат избирани на важни позиции. Старшинството е важен компонент от оценката, тъй като е по-опитните членове на ЕП е вероятно да имат по-задълбочени познания за процесите и заинтересованите страни в ЕС. Вътрешните връзки също са взети под внимание: евродепутатите, чиито партии са в правителство, вероятно ще получават преференциален достъп до информация от своите министерства, което им осигурява предимство в междуинституционалните отношения.

Коментари

Новини Варна